REAKCIJA NA KONTROVERZNU KNJIGU

Kolegij SDA: Do skoro nepoznati i irelevantni autor lansirao je nove neistine o Aliji Izetbegoviću

Hronika03.11.15, 19:44h

Kolegij SDA: Do skoro nepoznati i irelevantni autor lansirao je nove neistine o Aliji Izetbegoviću
Obilježavanje godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića je nažalost iskorišteno za lansiranje novih neistina i diskvalifikacija u odnosu na njegovu historijsku ulogu i djelo - smatra Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA)

 

Kolegij te stranke u saopćenju ističe da je novo "viđenje" Alije Izetbegovića došlo od "skoro nepoznatog i irelevantnog autora,i SDA mu neće davati do značaja raspravom o njegovim naivnim tezama opterećenih netrpeljivošću i ličnim animozitetom".  

 

O tome ko je bio Alija Izetbegović, kaže se dalje u saopćenju, "neće  presuditi ni oni koji ga vole,niti oni koji ga ne vole".

 

- Sud o njegovom djelu izreći će historija, na bazi činjenica. A činjenice su jasne i nesporne, a sublimirane u izjavi tvorca Dejtonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrooka “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine” - ističe Kolegij SDA. 

 

Dalje se navodi da su u deceniji koju je obilježilo liderstvo Alije Izetbegovića otvoreni "demokratski procesi u BiH, ukinuta je jednopartijska diktatura, Bosna i Hercegovina je vratila  svoju državnost, osigurana je međunarodna pozicija BiH, zemlja je odbranjena od agresije, odbačeni su pritisci antibosanskih snaga i dijela međunarodne zajednice za podjelom BiH, postignut je mir, a u postdejtonskom periodu ostvaren je niz reformi koje su vodile jačanju i ujedinjavanju države Bosne i Hercegovine".

 

- U tom vremenu vraćeno je ime Bošnjačkom narodu i bosanskom jeziku. Bošnjaci su postali politički faktor bez kojeg nema dogovora ni u BiH,niti u regionu - ističe Kolegij SDA. 

 

- U vremenu kada se raspadao Savez komunista ,kad su svađe dojučerašnjih Titovih saradnika dovele do raspada zemlje,kada je u Karađorđevu dogovarana podjela Bosne i Hercegovine,i kada se JNA stavila na stranu samo jednog jugoslovenskog naroda, Alija Izetbegović je morao osnovati novu političku snagu, a zatim i novu vojnu snagu kako bi se omogućila odbrana BiH i naroda koji ovoj zemlji pripada - navodi dalje Kolegij SDA.

 

U toj borbi, ističe se dalje, "nije bilo revanšizma prema onima koji su Aliju Izetbegovića progonili i zatvarali u vremenu komunističkog jednoumlja, nije bilo cenzure medija ni u najtežim ratnim uslovima, nije bilo pokušaja revizije historije".

 

- Jedina glavna ulica u gradovima bivše Jugoslavije koja nosi ime po Josipu Brozu Titu se nalazi u Sarajevu, tamo gdje se o tome pitao Alija Izetbegović. Zahvaljujući ulozi Predsjedništva BiH koje je u ratu predvodio Alija Izetbegović, Armija BiH se nije pretvorila u osvetničku silu. Osvete nad Srbima  su zaustavljene u prvoj godini rata kroz dramatičan obračun regularnih postrojbi sa pobunjenim komandantima sarajevskih brigada,i time svedene na nivo incidenata. U historiji ratovanja je slučaj bh. patriota jedinstven po odnosu pretrpljenih i počinjenih zločina. Sistematskom zločinu napadača odgovoreno je sistematskim sankcioniranjem zločina vlastite strane - kaže se u saopćenju Kolegija SDA. 

 

Kolegij SDA ističe da je "suština borbe Alije Izetbegovića bila ostvarenje slobode u najširem smislu, što podrazumijeva i slobodu kritike njegovih postupaka i djela".

 

- Maliciozni i neutemeljeni napisi su pratili Aliju Izetbegovića kroz sve vrijeme njegovog političkog djelovanja, pa i u najtežim danima borbe za opstanak Bosne i Hercegovine. I tada, i danas, ti napadi samo potcrtavaju veličinu djela, izbora i puta na koji smo ponosni i kojim ćemo nastaviti ići u vremenu koje je pred nama - ističe Kolegij SDA, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te stranke. 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook