PODIJELI NA:

27.11.22, 13:19h

Wim Wenders na CTV BiH: Alice u gradovima

 

Danas je Wim Wenders jedno od najvećih svjetskih živućih filmskih autora i reditelja.  Iza njega je opus sa brojnim remek-djelima, klasicima sedme umjetnosti.

 

Cinema TV (CTV BiH) od večeras počinje sa prikazivanjem ciklusa filmova ovoga slavnog reditelja u kojem će biti prikazani filmovi iz njegove prve faze stvaralaštva


 „Alice u gradovima“ je  crno-bijeli igrani film Wima Wendersa snimljen 1974. godine. Po žanru je film ceste, a protagonist, čiji lik tumači Rüdiger Vogler je Philip Winter, novinar kome njujorškom aeodromu Lisa (čiji lik tumači Lisa Kreuzer), žena po ju je slućajno upoznao, ostavi na čuvanje svoju kćer Alice (čiji lik tumači Yella Rottländer) i zamoli da je odvede u Amsterdam. Radnja prikazuje kako se ispostavi da Lisa nema namjeru preuzeti Alice, a da se Alice točno ne sjeća u kojem od njemačkih gradova joj žive roditelji, te će zbog nje Philip morati putovati zemljom.

 

alice-u-gradovima


Ovaj film je Wenders je, po vlastitim riječima, snimio u trenutku kada je, nezadovoljan svojim dotadašnjim opusom, ozbiljno razmišljao o tome da prekine svoju karijeri. I sam Alice umalo nije bio snimljen jer je Wenders, pogledavši Bogdanovichev film Mjesec od papira postao uvjeren kako će, zbog sličnosti radnje, biti shvaćen kao kopija. Na kraju je ipak snimio film i sa njime osvojio kritiku, koja je u njemu prepoznala specifičan autorski stil. Pohvale je dobio i Vogler, koji će postati stalni Wendersov suradnik; zajedno sa njim je snimio još tematski i stilski srodna filma „Pogrešan pokret“ (1975) i „U toku vremena“ (1976) - koji čine tzv. trilogiju ceste.

 

Direktor fotografije u filmu je čuveni Robie Muller.

 

Gledajte domaću produkciju na kanalu CTV (Cinema TV), prvom specijaliziranom filmskom kanalu u BiH. Kanal možete gledati i na Moja TV uz mjesečnu naknadu od samo 1 KM.


(DEPO Portal/ak)

 



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!