PODIJELI NA:

05.09.20, 17:34h

Ko je ukrao narodnu pjevačicu u Velikoj aleji na Ilidži?!?

Samir Avdić, kustos zemaljskog muzeja u Sarajevu, objašnjava kako je nestala vrijedna skupltura u Velikoj aleji na Ilidži. Priča svjedoči o uništavanju kuturne baštine BiH koji se dešava svuda oko nas.

 
Nacionalna klasa“ je novi TV/online dokumentarni serijal koji premijerno možete gledati na DEPO Portalu i kablovskoj TV stanici CTV BIH. 
 
Projekat je posvećen dokumentarnim pričama iz BiH i na nasvakidašnji način predstavlja lokalne zajednice, male ljude i njihove projekte, uspješne privrednike, brendove, ali i kulturne i historijske vrijednosti iz dalje i bliže prošlosti BiH. Priče i ljude ekipa ovoga serijala pronalazi svuda oko nas, jer puno toga što imamo je neka vrsta zaboravljene ili zapostavljene „nacionalne klase“ ove zajednice i zemlje.
 
Ove sezone je planirano snimanje i emitiranje 24 epizode serijala na platformama medijske grupacije DEPO (DEPO Portal/DEPO TV, CTV BiH), u trajanju od 27 minuta. 


 
 Ulogu domaćina i „moderatora“ u ovome serijalu ima Tarik Karačić, do sada poznat u javnosti kako muzičar i vlasnik kultnog sarajevskog kluba „Jazzbina“.

 

Prva epizoda pod naslovom „Zaturena Ilidža“ donosi priču o uništavanju drevnih arheoloških nalazišta na Butmiru, banji za "kokuze", priču o Ilidžanskom festivalu i „Nervozom poštaru“, igranakama u nekadašnjem Domu kulture Hrasnica, ali i priče o konju sa Vrele Bosne koji se vozao sarajevskim tramvajem i Yu Cafe-u, klubu  koji čuva image nekadašnje Ilidže. U emisiji govore i pjevaju: Samir Avdić, Fadil Šabović, Lidija i Zvonimir Basista, Emin Mahutović Peki, Selver Zečirović i Saša Ćirić.


 
Cijelu epizodu "Zaturena Ilidža" možete gledati OVDJE!

 

 

 



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!