Sevdah za Karima from Depo Zona on Vimeo.

PODIJELI NA:

27.04.20, 10:49h

Sevdah za Karima

 

Karim je propali student filozofije u poslijeratnom Sarajevu. Radi kao deminer kako bi prehranio sebe i svoju sestru Džemilu. Sa prijateljem Jukom, lokalnim mangupom veže ga prijateljstvo iz rata. Tu je i Ivana, Jukina devojka. Njih troje pljačkaju lokalnu džamiju za vrijeme Kurban-bajrama, kako bi imali novac za provod. Karim preko volje učestvuje u pljački jer je to protiv njegovih vjerskih uvjerenja. Iste noći, Juku zbog uličnog incidenta policija strpa u zatvor. Karim i Ivana idu zajedno na zabavu, nakon čega završavaju u Jukinom stanu. Sutradan provedu cijeli dan zajedno, i Karim se zaljubljuje u Ivanu. Kada se vrate u stan, tamo zatiču Juku. Sukob dva prijatelja pretvara se u tuču u kojoj Karim izvlači deblji kraj. Juka ponižava i Ivanu. Karim odlazi kući, gdje svira sevdah za svoju dušu. Nakon svega, odlazi da se pridruži dervišima. 


Sevdah za Karima je dugometražni igrani film snimljen 2010. u režiji Jasmina Durakovića. Premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2010. godine u zvaničnom takmičarskom programu. Na festivalu CinePecs 2010 dobio je Capitol of Culture Award 2010. Scenarij potpisuje Jasmin Duraković, uz koscenarističku suradnju  sa književnikom Asmirom Kujovićem. Glavne uloge tumače Amar Selimović, kao Karim, Marija Karan kao Ivana, i Adnan Hasković kao Juka. U sporednim ulogama su se istakli Asli Bayram kao Džemila, Mirvad Kurić kao Mirza, te Semir Krivić i Haris Burina.

 

sevdha-za-karima

 

Film je provokativna, socijalna i ljubavna drama prikazivana na brojnim svijetskim festivalima, dobivši odlične kritike u vodećim svjetskim filmskim časopisima (Screen, Hollywood Reporter).


Produkcija: DEPO, 2010

 

Film možete gledati preko svih digitalnih uređaja i programa:  iOS, Android, Apple TV, Roku i Chromecast.  

 

Gledajte legalno na DEPO Zona/TV, kao partneru najveće svjetske digitalne platforme za nezavisni film Vimeo,  najbolje domaće filmove!

 

(DEPO Portal/ak)

 

 



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!