ARS AEVI SUSRETI

Evropski kustos i historičar umjetnosti Lóránd Hegyi u Art Depou

Arhiva08.11.12, 14:41h

Sutra, u 19 sati, u Umjetničkoj galeriji BiH biće izložena postavka francuskih umjetnika 'Dreams & Ruins', što je ujedno i povod Hegyijeve posjete Kolekciji Ars Aevi

Lorand Hegyi

Lóránd Hegyi jedan je od osnivača Kolekcije Ars Aevi koji je 1998. godine u ulozi direktora Muzeja moderne umjetnosti fondacije Ludwig u Beču (MUMOK) organizirao veliku reprezentativnu izložbu formirajući nukelus Beč za Kolekciju Ars Aevi koju čine djela 46 renomiranih internacionalnih umjetnika, od Latinske Amerike do Koreje, koja je trenutno smještena na drugom spratu Art Depoa Ars Aevi u Centru Skenderija. Kao trenutni direktor Muzeja moderne umjetnosti u Saint Etienneu intenzivno priprema novi, francuski nukleus za Ars Aevi Kolekciju sa najprestižnijim umjetnicima svijeta koja će biti predstavljena 2014. godine.

Hegyi je ugledni mađarsko-francuski historičar i kritičar umjetnosti specijaliziran za modernu i savremenu umjetnost. Pored muzeoloških aktivnosti u Mađarskoj, Austriji, Italiji i Francuskoj, angažiran je i kao kustos izložbi u nekoliko zemalja, prije svega u Italiji, Španiji, Austriji, Francuskoj, SAD i u posljednje vrijeme u Koreji.

Pored aktivnosti u ulozi kustosa, objavio je veliki broj knjiga i članaka o savremenoj umjetnosti i kulturnom kriticizmu, društvenom i političkom kontekstu umjetničkih praksi u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i o diskursu odnosa između centra i periferije. Jedan je od evropskih protagonista antropološkog smisla u umjetničkoj praksi. Predaje na različitim umjetničkim univerzitetima i školama u Evropi, SAD, Japanu i Koreji.

Posjetu Lóránda Hegyija i izložbu francuskih umjetnika «Dreams&Ruins» Ars Aevi realizira u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH, Muzejem moderne umjetnosti Saint Etienne, Gradom Sarajevom, Ministarstvom za kulturu i sport Kantona Sarajevo i Federalnim ministarstvom kulture i sporta.

Rezervacije je moguće napraviti putem telefona na 033 216 919 ili mailom [email protected].

(DEPO PORTAL/kr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook