ODLAZAK FILMSKE DIVE

Preminula Maria Schneider, zvijezda 'Posljednjeg tanga u Parizu'

Arhiva03.02.11, 16:17h

Francuska glumica Maria Schneider, junakinja kultnog Bertoluccijevog filma "Posljednji tango u Parizu", u kojem je glumila s Marlonom Brandom, umrla je u četvrtak ujutro u Parizu, u 58. godini, nakon duge bolesti

MARIA SCHNEIDER"Marija je umrla jutros u Parizu nakon duge bolesti", rekao je jedan glumicin bliski rođak, prenio je AFP.

Maria Schnaider, koja je imala 19 godina kada je snimila kultni film Bernarda Bertoluccija “Posljednji tango u Parizu” (1972), čija se radnja odvijala u jednom pariškom stanu, bit će pokopana na groblju Pere-Lachaise, nakon vjerskog obreda, a datum pokopa bit će objavljen naknadno.

Ovaj film i nezaboravne erotske scene sa tadašnjim holivudskim seks simbolom, 48-godišnjim Marlonom Brandom, donijeli su joj svjetsku slavu. Igrala je djevojku koja se upušta u strastvenu erotsku vezu sa sredovječnim muškarcem, a zbog eksplicitnih scena seksa film je bio zabranjen u brojnim zemljama, uključujući i seksualno uvijek liberalnu Italiju.

U bivšoj Jugoslaviji neke "neprimjerene" scene su čak izrezane iz kino i tv verzije filma, a među njima je i poznata "scena s maslacem", o kojoj je pokojna glumica svojedobno kazala:

- Da sam bila pametnija, pozvala bih svog advokata,  jer sam imala pravo ne pristati da odglumim nešto čega nije bilo u scenariju. Marlon mi je tada rekao: 'Ne brini Maria, to je samo film'. Dok sam je snimala, plakala sam i osjećala se poniženom, imala sam osjećaj kao da su me Brando i Bertolucci silovali. Na sreću, snimili smo je u jednom pokušaju.

MARIA SCHNEIDER1

Ipak, s Brandom je ostala prijateljica sve do njegove smrti, mada dugo vremena nakon snimanja "Posljednjeg tanga i Parizu" nisu uopće govorili. Sedamdesetih godina prošlog vijeka Maria je zapala u probleme  sa drogom, a iz pakla ovisnosti izvukla ju je osoba čiji identitet nikad nije htjela otkriti. Živjela je samozatajno, nikad se nije udavala, a poslije “Tanga" više nikad nije snimila film u kojem je morala glumiti naga.

Poslije duge borbe s bolešću Maria Schneider izgubila je bitku protiv raka i preminula 58. godini.

(DEPO PORTAL/eb;ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook