VIDEO/ Idealno osvježenje za ljeto

Smatra se najzdravijem pićem na svijetu, liječi mamurluk i puno je hranjivih materija: Evo kako ga napraviti...

Lifestyle17.06.25, 11:16h

Smatra se najzdravijem pićem na svijetu, liječi mamurluk i puno je hranjivih materija: Evo kako ga napraviti...
U Turskoj se već stoljećima gaji tradicija ispijanja osvježavajućeg mliječnog napitka koji potpomaže varenje, a istovremeno djeluje i kao probiotik

 

 

Ajran je najpoznatiji mliječni napitak porijeklom sa turskih prostora, važi za izuzetno zdravo piće, pogotovo u održavanju krvnog pritiska.

 

Bogato začinjena bliskoistočna hrana nije dobar prijatelj našem nježnom probavnom traktu. Zato je turski narod tokom godina razvio osvježavajući napitak koji potpomaže varenje, a istovremeno djeluje i kao probiotik. Zove se ajran, a ako ga još uvijek niste probali, krajnje je vrijeme da se to promijeni.

 

Ajran se, pod istim imenom pije i Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. U Grčkoj se zove ajrani, a u Albaniji džale (dhallë). U zapadnoj Evropi popularan je u Njemačkoj, zbog turske manjine, a pije se i u Rusiji. Ipak, oaza ajrana je na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji. Azarbejdžan, Kirgizija, Turkmenistan, Liban, Izrael, Irak, Jordan – svi imaju svoj ajran, razlika je, uglavnom, u terminologiji. 

 

Zašto je dobro piti ajran?

 

1: Ajran sadrži vodu, tako da ispunjava preporučenu kvotu od osam čaša vode koju osoba treba da pije svaki dan.

 

2: Tokom vrelog ljetnjeg dana, ljudi se više znoje i pri tome gube prirodnu tjelesnu so koja je tijelu potrebna. Ajran nadoknađuje tu so, što objašnjava zašto ga Turci vole tokom ljeta kada pruža trenutno olakšanje.

 

3: Ajran je pun hranjivih materija poput proteina i kalcija; stoga pomaže zdravlju kostiju i zuba. Sportisti, kojima su potrebne velike količine proteina, piju ajran umjesto vještačkih mješavina.

 

4: Budući da nema šećera i sadrži jako malo masti, osobe na dijeti vole ovo piće i odlična je alternativa drugim osvježavajućim namirnicama sa šećerom.

 

5: Ajran, kao što pomaže varenje, liječi i mamurluk.

 

6: Bakterije jogurta pomažu u liječenju stomačnih problema kao što su zatvor ili dijareja, tako da mnogi turski roditelji daju svojoj djeci ajran kada se požale na stomak.

 

Recept za turski ajran

 

Za pripremu ajrana potrebno vam je sledeće:

 

  • kiselo mlijeko
  • hladna voda
  • so (nije po ukusu, već mora)

 

Napomena: Umjesto kiselog mleka možete koristiti i obični jogurt, ali trudite se da pronađete što gušći.

 

Koliko god da stavite kiselog mlijeka, recimo da je to pakovanje od pola kilograma, toliko dodajte i hladne vode. Možete, spram ukusa, staviti manje ili više vode, ali, za početak, stavite pola-pola. Zatim dodajte so, koja ajranu daje karakterističan ukus.

 

Soli treba dodati od 0,5 do 1%. To znači, ako planirate da spremite litar ajrana, treba da dodate nekih 5-10 grama soli. 

 

Kada sve sastojke stavite u, recimo, u bokal - to je pola posla.

 

Druga polovina posla je to izmješati. Možete koristiti štapni mikser ili blender. Bitno je da se na ajranu stvori pjena.

 

Ajran možete odmah piti, ali ga je bolje dodatno ohladiti u frižideru. Bitno je da ga prije upotrebe promiješate.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook