sumirao izborne rezultate

Izetbegović zadovoljan: 'SDA je osvojila osam načelničkih pozicija više nego na prošlim lokalnim izborima'

Front06.10.24, 23:06h

Izetbegović zadovoljan: 'SDA je osvojila osam načelničkih pozicija više nego na prošlim lokalnim izborima'
Izetbegović je kazao da SDA ima sve razloga za slavlje, ali slavlja neće biti iz poštovanja prema unesrećenima u poplavama i klizištima koja su prije dva dana pogodila dijelove Bosne i Hercegovine

 

 


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović zadovoljan je rezultatima ove stranke na Lokalnim izborima, kazavši da je SDA u odnosu na prethodne Lokalne izbore osvojila osam više načelničkih pozicija u Federaciji BiH.


Izetbegović je kazao da SDA ima sve razloga za slavlje, ali slavlja neće biti iz poštovanja prema unesrećenima u poplavama i klizištima koja su prije dva dana pogodila dijelove Bosne i Hercegovine.


- SDA je na prošlim lokalnim izborima osvojila 26 načelničkih pozicija, na ovim smo osvojili deset više a izgubili dvije, što znači da smo za sada u plusu osam pozicija. U Unsko – sanskom kantonu smo osvojili Ključ, u Tuzlanskom kantonu smo od 13 općina osvojili osam, odnosno pobijedili smo u Gradačcu, Gračanici, Kalesiji, Sapni i Kladnju, a izgubili smo Banoviće – kazao je Izetbegović.


Kako je kazao, SDA je u Zeničko – dobojskom kantonu od 12 općina pobijedila u devet, u Srednjebosanskom kantonu zadržala je svih pet načelničkih pozicija, dok u Posavskom kantonu očekuje pobjedu u Odžaku, nakon glasova iz inostranstva, dok je u Velikoj Kladuši pobijedio zajednički kandidat kojeg je podržala SDA.


Napominje da je SDA u Kantonu Sarajevo zadovoljna rezultatima, jer je zadržala večinu načelničkih pozicija, uz gubitak Ilijaša, međutim trend rasta broja glasova za općinska vijeća je evidentan.


- U Kantonu Sarajevo SDA je zadržala Hadžiće, Vogošću, Trnovo, u Novom Gradu pobijedio je kandidat kojeg smo podržali, a izgubili smo Ilijaš. U sarajevskim općinama SDA je zabilježila veliki porast broja glasova za općinska vijeća, tačne brojeve ne znam, ali trend je sasvim jasan – objasnio je predsjednik SDA.


Dodao je da u Mostaru i Distriktu Brčko SDA također bilježi dobre rezultate, dok je u Srebrenici upisala poraz.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook