Važno za znati

Kad treba prokuhavati vodu u poplavljenim područjima, kad ona nije nikako za korištenje, kad se javiti ljekaru

Lifestyle05.10.24, 13:00h

Kad treba prokuhavati vodu u poplavljenim područjima, kad ona nije nikako za korištenje, kad se javiti ljekaru
Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica

 

 

Nakon poplava i klizišta na području općine Jablanica i Grada Konjica, ali i drugih područja poput Kiseljaka i Kreševa, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona dao je preporuke za zaštitu zdravlja i sigurnosti stanovništva:

 

Vodu sa česme ne treba piti dok se ne dobiju pouzdani dokazi da je sigurna za konzumaciju. Do tada treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu.

 

Prokuhavanje vode treba vršiti tako da se nakon što proključa, voda pusti da ključa najmanje pet minuta, kako bi se uništili uzročnici bolesti, a zatim se prohladi i koristi u toku istog dana.

 

Ako je voda zagađena hemikalijama, prokuhavanje je neće učiniti prikladnom za piće i takva voda se ne smije koristiti.

 

Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica.

 

Lična higijena je u kriznim situacijama posebno važna. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu sapuna (prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom). Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece i starijih osoba.

 

Ako dođe do povređivanja, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane sa nečistom vodom. Nekada je potreban i dodatni tretman (npr. vakcinisanje protiv tetanusa), a ljekarsku pomoć je obavezno potražiti ako se pojave crvenilo, otok ili gnojni iscjedak na rani.

 

(DEPO PORTAL/mm)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook