video/ KONAKOVIĆ O REZULTATIMA POLITIKE TROJKE

Mjesecima zovem Izetbegovića na razgovor... Dodik se mogao nagađati sa onima koji kontrolišu dio pravosuđa, sada više ne može!

Front18.09.24, 21:30h

Mjesecima zovem Izetbegovića na razgovor... Dodik se mogao nagađati sa onima koji kontrolišu dio pravosuđa, sada više ne može!
Iz svoga dugogodišnjeg iskustva u politici, vidim na šta je sve Izetbegović preko Mehmedagića uticao, o svemu što sam pričao, i da je Mehmedagić blokirao procese protiv Dodika

 

 


Interesantno je u zadnjih nekoliko obraćanja, obraćajući se meni, Dodik šalje poruku da brine o bošnjačkom narodu, naziva ga pravim imenom, ne zove to više muslimanima i ne vrijeđa, kazao je za BHRT ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković gostojući u emisiji BHT1 Uživo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.


Konaković je kazao kako je Dodiku je jasno da je ova politika koju je donijela Trojka, realna politika.


- To je politika koja je osvijetlila političku scenu, uzrokovala da se nađe tamo gdje je danas, izoliran, procesuiran, sankcionisan. Tamo je poveo sa sobom najbliže saradnike, članove porodice i zato je nas, mogu reći iz njegovog ugla s pravom ljut, mogu mu samo poručiti da ćemo i dalje s time nastaviti. Njega pozivam da prestane nanositi štetu ljudima u Bosni i Hercegovini, ljudima koji žive u BH entitetu Republika Srpska, da ne brani interese ruskog.


Govoreći o tumačenjima izjava Predraga Kojovića od strane SNSD-a, gdje su oni kazali kako je Kojović priznao da je protiv Dodika zapravo na sceni politički montiran proces, Konaković je to demantovao.


- Naravno da se time ni na koji način ne potvrđuje bilo kakva umiješanost u proces pravosuđa u kojem Trojka od kada smo u vlasti nije čak nikad ni glasala eventualno nekim članovima, ni kroz parlamente ni bilo koje druge procese. To naravno apriori odbijam i nije tačno, ali ovako kako ja govorim. Dakle izbjegavajući te dnevne konflikte kojima se on hrani, ne nismo išli u to polje u kom Dodik dominira: radikalizma, nacionalizma, dnevnih svađa, izmakli smo se, osvijetlili političku scenu, ono što je najvažnije, obavjestili i domaću međunarodnu javnost o političkim činjenicama koje su vrlo važne da se dobije realna slika, da se tužilaštvo rastereti i pravosuđe, da se rastereti pritiska koje se prije moglo manifestovati kroz punu kontrolu političkih partija, jer su kontrolisali između ostalog i OSA-u kroz koju su vršili pritisak na pravosuđe.


Naglasio je kako je slobađanjem tog dijela pravosuđa od pritiska, Trojka dala svoj doprinos.


- Nikako, naravno bilo kakvim uplitanjem u rad pravosuđa. Ne možemo nikome srediti optužnicu, ne možemo, niti bismo, mislim da bi to zaista bilo neprimjereno, ali je realna politika rasteretila onaj dio koji očigledno sada bez pritiska radi. Prije se Dodik mogao nagađati sa onima koji kontrolišu dio pravosuđa, sada više ne može i vidim da mi se na dnevnoj ili nekoj sedmičnoj bazi barem obraća da je vrlo inspirativan, bolje mu je neka brine o sebi neka uradi nešto za te ljude u BH entitetu Republike.


Konaković je istakao kako je Milorad Dodik vrlo je nepredvidiv kao partner u vlasti.


- On je prvih nekoliko mjeseci, možemo reći čak i prvih evo sedam, osam, devet, možda do godinu dana bio dio jednog možda najkvalitetnijeg, najboljeg perioda na nivou države usvajanja 16 kvalitetnih zakona, od toga sedam iz reformske agende, rešavanja problema Europola, programa reformi na vrijeme i drugih pozitivnih pomaka, to je zaista činjenica. Ja sam utvrdio, dalje tvrdim da je nakon moskovskog pritiska, direktnog lobiranja iz Moskve, Dodik promijenio svoj kurs.


Od odlaska u junu u Moskvu, nismo usvojili niti jedan važan evropski akt iz Evropske agende, rekao je on.


- Dakle on je potvrdio da njegovim odlukama vlada i upravlja Moskva i da mu je interes ruskog važniji od interesa srpskog naroda.


Konaković je podvukao kako samostalnost Republike Srpske nikada nije bila opcija, niti će biti opcija.


- On bi da je smio i da je imao hrabrosti pokušati takav proces, naišao bi na zid, siguran sam, i to bi bilo najviše na štetu BH entiteta Republika Srpska. Niti bi ekonomski onda ni demografski na bilo koji način taj entitet mogao preživjeti, mi smo mu više puta govorili, hajde sad kreni, on je naravno to koristio u dnevno političke kampanje, ali opcija osamostaljenja Republike Srpske ne postoji, dakle to je možda dio teritorije koji bi takvim eventualnim scenarijem ušao u neki kratki zaplet i potpuno izgubio svu autonomiju koju trenutno nažalost zbog dejtonskog uređenja ima."


Konaković je za BHRT kazao kako mjesecima poziva Bakira Izetbegovića da razgovaraju o Izetbegovićevim tvrdanjama kako se Trojka ne zna boriti sa Dodikom, niti ima sposobnost.


- Pozivam ga mjesecima, danima, evo Izetbegovića da tome raspravimo javno pred kamerama javnih emitera ili nekih privatnih televizija, svejedno mi je. Ta uporedimo prvo brojeve, statistiku, rezultate koje smo postigli u proteklom periodu da naravno uporedimo šta je ta Izetbegovićeva retorika kojom je bildao Dodika svakodnevno, najavljivajući neke nemoguće pravne procese, jačajući njegovu retoriku i zapravo ga pozicionirajući kod glasačkog tijela pomagao da se takav Dodik ovako kako se danas ponaša, navikne ponašati, Izetbegović je direktno kroz svoje kontakte preko Osmana Mehmedagića i drugih uticao da se kontrolišu neki pravosudni procesi vezani za Dodika.


Nemam konkretno dokaze da sada pokažem, ali iz svoga dugogodišnjeg iskustva u politici vidim sve na šta je Izetbegović preko Mehmedagića uticao, o svemu što sam pričao, i da je Mehmedagić blokirao procese protiv Dodika.


- To danas nemamo jer otkako je Trojka došla mi smo to zaustavili i donijeli potpuno novi politički koncept. I kroz izvještaj Kristijana Šmita vidjeli smo gdje je Trojka pozicionirana i kako je nazvao kao pouzdan i kvalitetan projekat.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook