NI PČELE NISU IMUNE

Med poskupljuje zbog jedne od najtežih sezona u zadnjih 20 godina: Kilogram je koštao 25 KM, evo koliko će biti sada

Biznis Klub18.09.24, 20:58h

Med poskupljuje zbog jedne od najtežih sezona u zadnjih 20 godina: Kilogram je koštao 25 KM, evo koliko će biti sada
Loše vremenske prilike tijekom proljeća, a potom i veliki broj dana s ekstremno visokim temperaturama te duga sušna razdoblja ove sezone ostavili su prazne košnice

 

 

Na klimatske promjene nije ostala imuna ni oblast pčelarstva. Iznimno visoke temperature i duga sušna razdoblja tijekom ljeta brojna pčelarska društva potpuno su ostavili bez prinosa meda. Pčelari ovogodišnju sezonu ocjenjuju kao jednu od najtežih u prethodna dva desetljeća.


- Loše vremenske prilike tijekom proljeća, a potom i veliki broj dana s ekstremno visokim temperaturama te duga sušna razdoblja ove sezone ostavili su prazne košnice. Zbog preuranjene vegetacije u nekim predjelima medonošenje je potpuno izostalo - rekao je, gostujući u radijskom programu, predsjednik Saveza udruga pčelara RS-a Damir Barašin.

 

Cijena ove i prošle godine za kilogram meda bila je 25 maraka. Pojedini pčelari već podižu cijene na 30 maraka. 


- Takve vremenske prilike probleme prave i pčelama, koje ne mogu biti aktivne kao u normalnim uvjetima. Najveći problem predstavljaju visoke temperature i vjetar, koji ne dopuštaju ni biljkama lučiti nektar, zbog čega su i pčele u oskudici s hranom. Loša pčelarska sezona mogla bi povećati i cijene meda. Umjesto dosadašnjih 25, za jedan kilogram bit će potrebno izdvojiti 30 KM - najavio je Obrad Ninković iz trebinjskog Društva pčelara “Leotar”.


- Kako bi pčelari lakše prebrodili lošu sezonu i sačuvali pčelarska društva, resorno ministarstvo pomoći će izravnim premijama i kapitalnim ulaganjima - rekao je Milan Puzigaća, načelnik Odjela za stočarstvo.


- Htjeli smo svojim politikama što više pčelara integrirati u sustav poticaja. Ove godine Ministarstvo će izdvojiti oko dva milijuna maraka za kapitalne investicije i ostale predviđene mjere - dodao je Puzigaća. 


Loša sezona tijekom ljeta otežat će i prezimljavanje pčela, zbog čega stručnjaci pčelarima savjetuju posebnu brigu o pčelarskim društvima tijekom predstojećih mjeseci, prenosi Večernji.ba.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook