33. Ljetne Olimpijske igre 2024

Spektakularna ceremonija u Parizu: Olimpijske igre prvi put otvorene van stadiona

Sport26.07.24, 23:38h

Spektakularna ceremonija u Parizu: Olimpijske igre prvi put otvorene van stadiona
Prvi put ceremonija otvaranja Igara održana je van stadiona, na ulicama grada i prvi put svi će moći besplatno gledati najveći sportski spektakl. Podijeljeno je više od 200 hiljada ulaznica, dok se stotinjak hiljada, ipak, moralo i platiti

 

 


Spektakularnom ceremonijom u Parizu, koja je trajala tri sata i 30 minuta, otvorene su 33. Ljetne Olimpijske igre 2024. 


Delegaciju Bosne i Hercegovine predstavljat će pet sportista.


Nosioci zastave BiH bili su Larisa Cerić i Mesud Pezer, istaknuti bh. sportisti koji su već ostvarili značajne uspjehe na međunarodnoj sceni.

 
Među sportistima koji će se boriti za olimpijske medalje u Parizu su plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić te atletičar, odnosno bacač kugle, Mesud Pezer.

 

bih-olimpijske-igre-francuska

 
Najveća nada olimpijskog tima Bosne i Hercegovine je mlada plivačica Lana Pudar, koja je prva ostvarila normu za Pariz. 

 

Što se tiče zemalja regija Srbije će imati najviše takmičara – čak 112. Slovenci će biti u timu od 90 predstavnika, Hrvatska ima 73, Crna Gora 19, Kosovo 9, Albanija 8, a Sjeverna Makedonija 7.


Više od 7.000 sportista otplovilo je u brodovima na rijeci Seni pored kultnih i najpoznatijih znamenitosti glavnog grada Francuske. Ceremoniju je na licu mjesta pratilo približno 300.000 gledalaca u do sada neviđenom ambijentu.


Prvi put ceremonija otvaranja Igara održana je van stadiona, na ulicama grada i prvi put svi će moći besplatno gledati najveći sportski spektakl. Podijeljeno je više od 200 hiljada ulaznica, dok se stotinjak hiljada, ipak, moralo i platiti.

 

(DEPO PORTAL/ad/Fotoi:Screenshot)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook