Bivši predsjednik SAD-a

Barack i Michelle Obama podržali predsjedničku nominaciju Kamale Harris

Front26.07.24, 12:44h

Barack i Michelle Obama podržali predsjedničku nominaciju Kamale Harris
Obama nije odmah podržao Harris nakon što je predsjednik Joe Biden objavio u nedjelju da se neće kandidirati za reizbor

 

 

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama i bivša prva dama Michelle Obama podržali su potpredsjednicu Kamalu Harris u njenoj predsjedničkoj kandidaturi u videu objavljenom u petak, prenosi CNN. 
 

- Michelle i ja ne možemo biti ponosniji u našoj podršci i učinit ćemo sve što možemo da te provedemo kroz ove izbore i dovedemo u Ured predsjednika - rekao je bivši predsjednik Kamali Harris u telefonskom razgovoru kojem se pridružila njegova supruga, navodi se.
 

Harris je zahvalila porodici Obama na njihovoj podršci i izrazila zahvalnost za njihovo dugogodišnje prijateljstvo.
 

Bivša prva dama rekla je da je ponosna na Harris i da očekuje da će nadolazeći izbori biti historijski.

 

U zajedničkoj izjavi kojom najavljuju podršku, porodica Obama je pohvalila Harris i navela njena dostignuća.
 

Ona ima viziju, karakter i snagu koju ovaj kritični trenutak zahtijeva. Nema sumnje da Kamala Harris ima upravo ono što je potrebno da pobijedi na ovim izborima i isporuči pobjedu za američki narod, naveli su. 
 

U izjavi se dodaje da "u trenutku kada ulozi ne mogu biti veći, ona nam svima daje razlog za nadu."
 

Obama nije odmah podržao Harris nakon što je predsjednik Joe Biden objavio u nedjelju da se neće kandidirati za reizbor.
 

- Imam čvrsto uvjerenje da će lideri naše stranke moći stvoriti proces iz kojeg će proizaći izvanredan kandidat - rekao je tada bivši predsjednik u izjavi.
 

Prema izvoru, Obama je vjerovao da je važno da Demokratska stranka provede legitiman proces putem kojeg će delegati odabrati svog novog kandidata.
 

Savjetnik Obame rekao je za CNN da je bivši predsjednik zauzeo isti pristup kao tokom demokratskih primarnih izbora 2020. godine, pažljivo prateći razvoj događaja s namjerom da ujedini stranku kada se izabere kandidat - bilo da to bude Harris ili neko drugi.
 

Obamina izjava imala je za cilj zadržati fokus na Bidenu - njegovom bivšem potpredsjedniku - na dan kada je najavio da se neće kandidirati za drugi mandat, rekao je savjetnik.
 

Demokrate su brzo krenuli u proces nominiranja Harris, pri čemu je stranka usvojila pravila u srijedu za izbor svog predsjedničkog kandidata. Glasanje za službenu nominaciju Harris vjerojatno će početi 1. augusta.
 

Pravila predviđaju ceremonijalna glasanja za predsjednika i potpredsjednika, kao i glasanje o stranačkoj platformi, tokom Demokratske konvencije, koja će se održati u Chicagu od 19. do 22. augusta.
 

Dok će se ceremonijalno predsjedničko glasanje provesti standardnim glasanjem, glasanje za potpredsjednika vjerojatno će biti usmeno glasanje.
 

Harris još nije odabrala potpredsjedničkog kandidata. Kao što je CNN ranije izvijestio, tim pravnika i savjetnika provodi jednu od najbržih potpredsjedničkih pretraga u modernoj američkoj historiji, s ciljem da se kandidat najavi prije 7. augusta.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook