odmor sve skuplji

Nije samo papreno na moru: Cijene i na planinama 'podivljale', sok 7 KM ...

Biznis Klub24.07.24, 11:48h

Nije samo papreno na moru: Cijene i na planinama 'podivljale', sok 7 KM ...
Pozamašan novčanik je potreban i za degustaciju alkohola

 

 

Tokom ljetnjih mjeseci u javnost skoro svakodnevno isplivavaju cjenovnici iz kafića na obalama mora.

 

Vrtoglave cijene izazivaju lavinu komenatra. Međutim, situacija ništa bolja nije ni na planinama.

 

Kada pomislite na ljetnu oazu, vjerovatno vam Jahorina ne pada odmah na pamet. Ali, možda biste trebali razmisliti dvaput. Ovaj planinski biser, poznat po svojim zimskim čarima, pretvara se u pravo zeleno utočište tokom ljetnih mjeseci. Međutim, osim dobrog raspoloženja je potrebno da ponesete pozamašnu sumu novca.

 

Naime, cijene pića u kafićima na Jahorini su krajnje alarmantne.

 

Za jednu kafu je potrebno odvojiti 3 KM, a za kafu sa mlijeko 3,50 KM. To znači da se mlijeko samo naplaćuje 0,50 KM. Nes kafa košta 4 KM, dok je za toplu čokoladu potrebno odvojiti čak 5 KM.

 

Najveći šok predstavljaju cijene sokova.

 

Za čašu cijeđene narandže je potrebno odvojiti 6 KM, a za limunadu 5 KM. Jedna čaša prirodnog miksa košta vrtoglavih 7 KM. Gazirani sokovi na ovoj planini košaju 5 KM.

 

Pozamašan novčanik je potreban i za degustaciju alkohola.

 

Za energetska pića je potrebno odvojiti do 8 KM, za pivo do 6 KM, dok je za čašu kraf piva od 0,75 l potrebno odvojiti vrtoglavih 15 KM.

 

–Drugarica i ja smo sjele na piće. Naručile smo dvije kafe sa mlijekom i dva soka. Račun nas je izašao 17 KM. Smatram da je to zaista mnogo – rekla je jedna Banjalučanka.

 

Ona je naglasila da su cijene na Palama svakako prihvatljivije.

 

-Jele smo u jednom restoranu između Jahorine i Pala, račun nas je skupa sa pićem izašao 35 KM. Tu su cijene slične kao u Banjaluci, ali zato na Jahorini nisu realni sa cijenama i baš deru narod – rekla je ona.

 

Podsjetimo, direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je ozbiljnost situacije koja je zahvatila planinski turizam nakon dvije tople zime.

 

Istovremeno, pozvao je na hitno smanjenje cijena kako bi se reagovalo na trenutne izazove.

 

 

-Ove dvije tople zime su ostavile dubok trag na našoj regiji i planinskom turizmu uopšte. Sada je trenutak da hitno reagujemo i prilagodimo se novonastaloj situaciji. Istinski je važno da svi zajedno smanjimo cijene, kako za ski pas, smještaj, tako i za vanpansionske usluge. Samo na taj način možemo privući više turista. Vodim ski centre već 17 godina i dobro znam kako skijaši razmišljaju. Imamo fantastičan proizvod, ali su cijene otišle u nebesa. Nije normalno da je pivo ili espresso na stazi u Italiji 3,2 evra, dok je kod nas duplo više – istakao je Ljevnaić.

 

 

(Una/DEPO PORTAL/af)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook