VIDEO/cjelogodišnje turističke destinacije

Predstavljen plan za transformaciju: Bjelašnice i Igmana uskoro dobijaju novi izgled

Biznis Klub04.07.24, 17:59h

Predstavljen plan za transformaciju: Bjelašnice i Igmana  uskoro dobijaju novi izgled
Nacrt Master plana pripremila je austrijska kompanija Input Projektentwiklung GmbH u konzorcijumu kompanijama Ernst & Young d.o.o. Beograd i PPG d.o.o. Sarajevo, a finansirala ga je Evropska unija sa 280.000 eura

 

 

Direktor KJP ZOI ’84 Jasmin Mehić predstavio je danas na Bjelašnici Nacrt Master plana čiji je cilj transformacija Bjelašnice i Igmana u održive i pristupačne centre za cjelogodišnje rekreativne aktivnosti za ljubitelje zimskih i ljetnih sportova, planinare i ljubitelje prirode.

 

- Iako smo na Bjelašnici u protekle tri godine investirali više od 30 miliona KM i izvršili obnovu gotovo svih instalacija i sadržaja koji su izgrađeni za održavanje olimpijskih igara 1984., svjesni smo potrebe za novim sadržajima koji će omogućiti razvoj turizma i transformaciju ski-centra Bjelašnica - Igman u cjelogodišnju turističku destinaciju - naveo je Mehić.

 

Dodao je da Vlada KS pruža kontinuiranu podršku, kao i Općina Trnovo, ali i nadležna ministarstava i zavodi, da nastave s projektima ulaganja u tu turističku destinaciju.

 

- Kako bismo investicije usmjerili u pravom pravcu ali i kreirali strategiju razvoja za narednih 20 godina, uz podršku Delegacije EU pokrenuli smo izradu Master plana koji predstavlja strateški dokument za razvoj destinacije - poručio je Mehić.

 

Nacrt Master plana pripremila je austrijska kompanija Input Projektentwiklung GmbH u konzorcijumu kompanijama Ernst & Young d.o.o. Beograd i PPG d.o.o. Sarajevo, a finansirala ga je Evropska unija sa 280.000 eura.

 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler istakao je da podržavaju te aktivnosti jer vjeruju u Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost na evropskom putu.

 

- Istovremeno, ovo je jedan od signala razvoja i napretka i iskorištenja ove prelijepe prirode kojom raspolažete. Jedino je promjena konstantna, a promjena podrazumijeva i odgovarajuće prilagođavanje. Danas smo razgovarali o tome kako da ostvarimo da Bjelašnica i Igman, osim postojećeg zimskog turizma, osiguraju i ljetnju ponudu. Hvala svim nivoima vlasti na timskom radu i angažmanu, jer jedino tako možemo osigurati istinski rezultat - rekao je Sattler.

 

 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da je Master plan došao u pravom trenutku te da će kristalizirati viziju Vlade u budućim pravcima djelovanja.

 

- Želimo da Bjelašnici i Igmanu vratimo stari olipmijski sjaj i da postanu regionalni turistički centar sa sadržajima za turiste i građane tokom 365 dana u godini. Zahvaljujući upravi preduzeća ZOI '84, mnogo toga je urađeno u proteklom periodu, stabilizovano je finansijsko poslovanje firme, rekonstuisana postojeća infrastruktura te pripremljena dokumetacija i planovi za realizaciju Master plana. Zahvalan sam Delegaciji EU na namjeri da nam budu značajna podrška i ovom segmentu privrede - istakao je Uk.

 

Predstavljanju plana prisustvovali su još i federalna ministrica turizma Nasiha Pozder, ministar privrede KS Zlatko Mijatović, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda, ministar finansija KS Afan Kalamujić, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, direktorica zavoda za izgradnju KS Belma Barlov, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

 

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook