Sedam kazneno-popravnih zavoda

Kakvo je stanje u bh. zatvorima: Da li je samica najžešća kazna i kako se ponašaju zatvorenici?

Hronika04.07.24, 09:04h

Kakvo je stanje u bh. zatvorima: Da li je samica najžešća kazna i kako se ponašaju zatvorenici?
U Federaciji BiH sedam je kazneno-popravnih zavoda: KPZ Zenica, KPZ Sarajevo, KPZ Tuzla, KPZ Mostar, KPZ Bihać, KPZ Orašje i KPZ Busovača

 

 

Zatvori, institucije koje služe kao mjesta zadržavanja i kažnjavanja osoba koje su osuđene za krivična djela, imaju svrhu da pruže sigurno okruženje za izdržavanje kazne osuđenicima, sprečavajući ih da počine dalja krivična djela tokom tog perioda. Osim toga, zatvori također trebaju pružiti prostor za resocijalizaciju osuđenika, pružajući im prilike za edukaciju, profesionalno osposobljavanje i druge programe koji bi im pomogli da se reintegrišu u društvo nakon izlaska iz zatvora.

 

U BiH postoji 14 zatvora, od kojih je jedan državni - u Vojkovićima, sedam u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj. Distrikt Brčko BiH nema zatvor, nego osuđenike upućuje u zatvore koji su u nadležnosti entiteta.

 

U Federaciji BiH sedam je kazneno-popravnih zavoda: KPZ Zenica, KPZ Sarajevo, KPZ Tuzla, KPZ Mostar, KPZ Bihać, KPZ Orašje i KPZ Busovača.

 

Raport je odlučio provjeriti kakvo je stanje u bh. zatvorima, s obzirom na tvrdnje da osuđenici s presudama slobodno šetaju zbog popunjenosti zatvorskih kapaciteta, međutim, odgovore su dobili samo od KPZ Sarajevo i KPZ Mostar. Ostali su se pozvali na to da ne smiju odgovarati na medijske upite bez saglasnosti Ministarstva pravde FBiH, za koju se nisu ni potrudili dobiti.

 

Krenimo od Kazneno popravnog Zavoda Sarajevo

 

Kapacitet Zavoda je 131 osoba, a trenutno kaznu zatvora izdržava oko 100 osuđenika, što znači da zatvor nije u potpunosti popunjen. Također, važno je naglasiti da je kapacitet zatvora znatno smanjen obzirom na to da je KPZ PT Sarajevo u procesu izgradnje kompleksa zatvora na Igmanu koja je ušla u završnu fazu.


Ovih 100 zatvorenika raspoređeni su na sljedeći način: u Objektu Igman kaznu izdržava 20 osuđenika, u Odjeljenju Ustikolina 60 osuđenika, dok je 20 osoba na izdržavanju kazne kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom.

 

Važno je napomenuti da se KPZ PT Sarajevo sastoji od dva odjeljenja - Odjeljenje Ustikolina i Objekat Igman, kao i uprave koja trenutno boravi u Hotelu Wallter.

 

Najžešća kazna u zatvoru

 

Što se tiče najgorih oblika kazni koje se u ovom zatvoru izdržavaju, to je samica ili solitarna konfinacija, kao jedan od najtežih oblika kazne zatvora. Samica podrazumijeva izolaciju osuđenih osoba u pojedinačnoj ćeliji bez kontakta sa drugim zatvorenicima.

 

Ova vrsta kazne može trajati do 20 dana, ovisno o pravilima zatvora i ozbiljnosti disciplinskog prekršaja.


Samica se smatra izuzetno teškom kaznom zbog dugotrajne izolacije koja može imati ozbiljne psihičke posljedice na osuđenu osobu, uključujući depresiju, anksioznost, halucinacije i druge mentalne probleme. Stoga se primjena ove kazne često provodi uz oprez i strogo kontrolira pravni sistem unutar zatvora, a ponekad se koristi samo kao posljednje sredstvo kada su druge kazne nedostatne ili neefikasne opcije. Prije upućivanja osuđene osobe u samicu neophodno je pozitivno mišljenje doktora psihijatra.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook