CENZURISALI MILIONE LJUDI

Ukinuta zabrana riječi 'šehid' na Facebooku i Instagramu, godinu dana bila pod revizijom

Mediji03.07.24, 10:45h

Ukinuta zabrana riječi 'šehid' na Facebooku i Instagramu, godinu dana bila pod revizijom
Studija iz 2021., koju je naručila sama Meta, otkrila je da Metin pristup ima "štetan utjecaj na ljudska prava" Palestinaca i drugih korisnika koji govore arapski

 

 

Meta je jučer najavila kako će ukinuti opću zabranu riječi "šehid" nakon jednogodišnje revizije od strane njezinog nadzornog odbora, piše Reuters.


Riječ "šehid" zapravo označava mučenika, onoga koji je umro ispunjavajući religijske zapovijedi ili tokom rata za religiju. Šehidima se često nazivaju bombaši samoubice ili teroristi koji su stradali tokom izvršenja terorističkog čina.


Pritisak rastao nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa


Meta je godinama bila kritizirana zbog svog rukovanja sadržajem koji uključuje Bliski istok. Studija iz 2021., koju je naručila sama Meta, otkrila je da Metin pristup ima "štetan utjecaj na ljudska prava" Palestinaca i drugih korisnika koji govore arapski.


Kritike su eskalirale od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine. Nadzorni odbor započeo je svoju reviziju prošle godine jer je riječ uzrokovala više uklanjanja sadržaja na platformama kompanije nego bilo koja druga riječ ili izraz. Meta je matična firma Facebooka i Instagrama.


Revizijom je utvrđeno da Metina pravila o riječi "šehid" nisu uzela u obzir raznolikost značenja navedene riječi te su rezultirala uklanjanjem sadržaja koji nije bio usmjeren na hvaljenje nasilnih radnji. Nadzorni odbor pozdravio je odluku Mete, rekavši da je Metina politika dovela do cenzure miliona ljudi na njenim platformama.

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook