KOMPLETIRA SE SLAGALICA

Dvije 'trojke' kreću u veliku borbu za vlast u Kantonu Sarajevo: Ovo su poznati kandidati za načelnike općina

Front23.06.24, 20:04h

Dvije 'trojke' kreću u veliku borbu za vlast u Kantonu Sarajevo: Ovo su poznati kandidati za načelnike općina
Koalicija okupljena oko SDA objavila je sve svoje kandidate, dok od trojke još čekamo da izađu sa zvaničnim imenima

 

 

Izvor: Avaz

Piše: Danijal Hadžović


Do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo je nešto više od tri mjeseca, a stranke punom parom predstavljaju i pripremaju svoje kandidate za izbore.

 

Kada je riječ o Kantonu Sarajevu, koalicija okupljena oko SDA objavila je sve kandidate, uključujući i Faruka Kapidžića za gradonačelnika, dok od trojke još čekamo da izađu sa zvaničnim imenima. 


U nastavku vam donosimo imena dosad poznatih imena za načelnike općina.

 

Općina Centar

 

fna-srdan-mandic-1

 

U ovoj općini kandidati za načelnike izvjesno će biti Srđan Mandić (NS uz podršku SDP) te Dennis Gratz (kandidat DF-a kojeg podržavaju SDA i SBiH). 

 

dennis-gratz

 

Izvjesno je da općinski NiP neće podržati Mandića kao zajedničkog kandidata, no još je nejasno da li će izaći sa svojim kandidatom (koji je trebao biti Goran Terzić) ili će u ime opstanka koalicije apstinirati od toga.


Stari Grad

 

U Starom Gradu stvari su također jasne. Ovdje ćemo gledati reprizu duela s vanrednih izbora krajem prošle godine između aktuelnog gradonačelnika Irfana Čengića (SDP) te Dženana Selimbegovića (SDA). 

 

el-prado-na-ulicama-sarajevo-cengic


Novo Sarajevo

 

U Novom Sarajevu stvari su za sada manje poznate. Dok će kandidat trojke 2 biti Muamer Bandić (Stranka za BiH), za sada nije sigurno ko će biti kandidat trojke. 

 

Kao vjerovatni kandidat spominje se Benjamina Karić koja strahuje od rizika da od gradskih vijećnika čeka podršku za novi mandat na čelu grada. 

 

benjamina-karic-fb


No, pojavile su se špekulacije i da NiP, navodno, uslovljava odustajanje kandidata u Centru dobivanjem kandidature u Novom Sarajevu. Ipak, sve ove špekulacije najbolje će pobiti sama trojka konačnom objavom svojih kandidata.

 

Novi Grad

 

U Novom Gradu po svoj četvrti mandat ići aktuelni načelnik Semir Efendić (SBiH). 

 

semir-efendic


Protukandidat bi mu, kako sada stvari stoje, trebao biti Mirza Selimbegović (NiP), aktuelni predsjedavajući OV Novi Grad.

 

Ilidža

 

Na Ilidži Nermin Muzur ostaje zajednički kandidat za načelnika, dok će kandidat SDA biti Samir Lokvančić.

 

nermin-muzur

 

Bez promjene

 

U općini Ilijaš kandidat trojke 2 bit će Nermin Hodžić, u Vogošći Midhat Hasanović, u Trnovo Ibro Berilo, a u Hadžićima Eldar Čomor. Ispred trojke bi u Vogošći kandidat mogao biti Fuad Alispahić (SDP), dok bi Amar Dovadžija (NiP) ponovo trebao biti kandidat u Ilijašu.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook