ZAJEDNIČKI NASTUP KOMPANIJA IZ BIH

Uspjeh bh. namjenske industrije: Na sajmu u Parizu dogovoreni poslovi vrijedni desetine miliona KM

Biznis Klub22.06.24, 11:57h

Uspjeh bh. namjenske industrije: Na sajmu u Parizu dogovoreni poslovi vrijedni desetine miliona KM
Saradnja kompanija oba bh. entiteta i zajednički nastupi traju već sedam godina i svake godine ostvaruju sve bolje rezultate

 

 

Zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija namjenske industrije na međunarodnom sajmu odbrane i sigurnosti bio je više nego uspješan za sedam bh. kompanija: Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, Tehnički remont Bratunac, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik i AC-Unity Goražde.


Saradnja kompanija oba entiteta i zajednički nastupi traju već sedam godina i svake godine ostvaruju sve bolje rezultate. Vrijednosti svih dogovora prelaze desetine miliona KM.


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je istaknuo iznimnu važnost nastupa na međunarodnim sajmovima, posebno zajednički nastup svih kompanija namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine.


- Desetine sastanaka, obnove starih i dogovaranje novih poslova su još jednom pokazali da namjenska industrija Bosne i Hercegovine ima ogroman potencijal i da je ulaganje u njen razvoj od višestruke koristi. Uspjesi na prestižnim sajmovima, razgovori i novi ugovori povlače za sobom i nova upošljavanja koja potiču razvoj ekonomije i osiguravaju izvore prihoda stotinama porodica. Da uspjeh dolazi predanim radom pokazuje i BNT TMiH koji su potpisali dva nova ugovora vrijednosti oko 11 miliona KM - naveo je ministar Lakić.


Eurosatory je vodeći međunarodni sajam odbrane i sigurnosti koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvijao u jedan od najvažnijih događaja u industriji odbrane i sigurnosti.


Okuplja brojne izlagače iz cijelog svijeta, uključujući prozvođače vojne opreme, vladine agencije, prestavnike oružanih snaga i stručnjake iz sigurnosnog sektora.


Ove godine je okupio 2.000 izlagača iz 41 zemlje, posjetilo ga je 62.000 posjetitelja iz 150 zemalja, a učestvovalo je 250 delegacija iz 56 zemalja - saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook