video/'ludo' se zabavljali

Vozili se limuzinom, hranili konje mrkvom, a onda je Kim Jong Un poklonio Putinu dva psa, i to ne bilo kakva

Front20.06.24, 17:00h

Vozili se limuzinom, hranili konje mrkvom, a onda je Kim Jong Un poklonio Putinu dva psa, i to ne bilo kakva
Ovi psi, sa svojom povijesnom istorijom i kulturnim značajem, služe kao moćan simbol u međunarodnoj diplomatiji

 


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un poklonio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu par pasa Pungsan, autohtone rase iz Sjeverne Koreje, piše državni medij KCNA.


Razmjena se dogodila tokom segmenta emitovanog na Centralnoj korejskoj televiziji u četvrtak, u kojem se prikazuju Kim i Putin kako se dive psima, koji su bili vezani za ogradu prekrivenu ružama. Dvojica vođa su se dodatno zbližili zbog njihove međusobne naklonosti prema životinjama. Kim je hranio konja mrkvom dok ga je Putin nježno tapšao po glavi, prenosi Reuters. Također su se u srijedu naizmjence vozili u ruskoj limuzini Aurus.


Kim Jong Un, poznat po svojim konjičkim vještinama, slavno je fotografiran kako jaše bijelog pastuha na planini Paektu tokom snježnih padavina 2019. Ove slike, koje su naveliko kružile državnim medijima, brzo su postale internet memovi. Godine 2022. ponovo je viđen kako jaše na bijelom konju u propagandnom videu. Konji imaju značajnu simboličku vrijednost u Sjevernoj Koreji; zemlja je nazvala svoj ekonomski oporavak nakon Korejskog rata po mitskom krilatom konju Chollima, a njen najnoviji raketni buster se također zove Chollima-1.


Predsjednik Putin, koji često prikazuje robustan, sportski imidž, viđen je bez majice na nekoliko fotografija koje su objavili ruski državni mediji. U jednom značajnom kompletu prikazan je kako jaše smeđeg konja dok nosi naočare za sunce, zlatni lančić i vojničke pantalone.

 

pungsan-pas


Psi Pungsan, rasa koju je dao Putinu, poznati su po svojoj odanosti i lovačkim sposobnostima. Potječu iz planinskih područja sjeverne Sjeverne Koreje i imaju kulturni značaj. U 2018. godini, bivši južnokorejski predsjednik Moon Jae-in primio je par bijelih Pungsana, po imenu "Gomi" i "Songgang", od Kim Jong Una tokom perioda poboljšanih međukorejskih odnosa.


Ovaj gest je dio šire tradicije korištenja životinja kao diplomatskih poklona, ​​koji simboliziraju mir i dobru volju. Nedavni poklon Putinu mogao bi se shvatiti kao pokušaj jačanja veza između Sjeverne Koreje i Rusije.


Godine 2022., teretni voz sa 30 sivih rasnih konja krenuo je sa dalekog istoka Rusije u Sjevernu Koreju preko prijelaza Khasan-Tumangan. Ovo je bila prva prijavljena pošiljka voza između dvije zemlje nakon pandemije, što ukazuje na tekuću ekonomsku i kulturnu razmjenu.


Poklanjanje pasa Pungsan predsjedniku Putinu od strane Kim Jong Un-a naglašava lične veze koje mogu biti osnova političkih saveza. Ovi psi, sa svojom povijesnom istorijom i kulturnim značajem, služe kao moćan simbol u međunarodnoj diplomatiji.

 

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook