FOTO I VIDEO/ BOLJA STRANA BIH

Svjetsko, a naše: U Tuzli se proizvode zvučne kutije i vrhunski audio sistemi... Traže ih u regionu, ali i širom Evrope

Biznis Klub19.06.24, 12:43h

Danas se u Tuzli, gdje kompanija ima svoj vlastiti proizvodni pogon, stvaraju zvučne kutije i vrhunski audio sistemi koji se koriste širom BiH, ali i u zemljama regiona i Evropske unije

 

 


Kada je nakon nakon više od 22 godine rada i iskustva sa muzičkom opremom, kompanija Sar-Light iz Tuzle (osnovana još 1996.) započela vlastitu proizvodnju zvučnih kutija i audio sistema pod brendom SAR, bio je to veliki iskorak ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu.

 
Bilo je to 2018. godine… Do tada se ova kompanija bavila isključivo prodajom rasvjete, ozvučenja i muzičkih instrumenata i u tom domenu bila je jedna od najpoznatijih u BiH. A onda su se odlučili za nešto novo...


- Tokom 2018. godine osmislili smo vlastiti brend SAR Audio, te smo započeli proizvodnju zvučnih kutija i sistema. Bili smo jako ponosni na naš novi brend jer je u cijelosti pravljen u našoj kompaniji. Radili smo na njemu više od godinu dana i 2019. godine patent je konačno bio dostupan tržištu, a u ponudi smo imali šest usvojenih vrlo uspješnih modela zvučnih kutija koje su bile istestirane i spremne za prodaju. Danas već proizvodimo 16-17 modela - kaže u razgovoru za DEPO Portal direktor kompanije Samir Rešić.

 

sar-audio-2


I tako je krenulo... Međutim, godinu dana kasnije desila se korona, koja je cijeli projekat zaustavila i trebalo je određeno vrijeme da se stvari ponovo pomaknu sa mrtve tačke.

 
Srećom, ali i zahvaljujući velikom entuzijazmu ljudi okupljenih oko brenda SAR Audio, proizvodnja nije stala i danas se u Tuzli, gdje kompanija ima svoj vlastiti proizvodni pogon, stvaraju zvučne kutije i vrhunski audio sistemi koji se koriste širom BiH, ali i u zemljama regiona i Evropske unije.    


- Od samog početka posvećeni smo kvalitetu i pouzdanosti, koristimo najkvalitetnije materijale i komponente evropskog porijekla, i danas su naši proizvodi usklađeni sa CE i RoHs standardima. Naše proizvode izvozimo u zemlje Evropske unije i regije. Izvoz se odvija bez plaćanja carine zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. Svaki proizvod prolazi kontrolu kvalitete prije finalnog pakovanja i prodaje. Provodimo test izdržljivosti i određena mjerenja kako bismo osigurali visok standard kvalitete - pojašnjava Rešić. 

 

sar-light-certifikat-1
sar-light-certifikat-2


 

Kompanija SAR-Light dobitnik je i priznanja "Made in BiH" na manifestaciji "BH Engineering week", za najbolji tehničko inžinjerski projekat/proizvod u Bosni i Hercegovini - pod nazivom  SAR Audio (proizvodnja zvučnih kutija i audio sistema). 


Kako se navodi u obrazloženju, ovo priznanje se dodjeljuje u "cilju trajnog oplemenjivanja poslovne zajednice u BiH posebno vrendujući i razvijajući odvažnost i knkurentnost bh. inžinjerskih rješenja".

 

sar-light-made-in-bih-2

 

Kako nastaju proizvodi SAR Audio? 


- Svaki model zahtijeva dugotrajan i precizan rad. Da bi došlo do finalnog proizvoda dosta je rađeno prekrajanja, crtanja, dizajniranja sve dok nismo dobili vrhunski zvuk. U ovom poslu nam najviše pomažu naši audio inžinjeri koji su pomogli da na kraju imamo jedan kvalitetan, domaći proizvod koji sigurno može da zadovolji sve svjetske standarde i potrebe - govori Rešić.


Proizvodni pogon u Tuzli opremljen je najsavremenijom opremom specijaliziranom za izradu zvučnih, razglasnih sistema. Svaka SAR zvučna kutija rezultat je ručne izrade, pažljivog odabira visokokvalitetnih materijala i svjetski priznatih komponenti.


- Sirovine za izradu zvučnih kutija nabavljamo u Švedskoj jer nam je u cilju da budemo konkurentni na tržištu, i nekako smo sebi nametnuli taj takmičarski duh sa zemljama EU odnosno sa najboljim evropskim proizvođačima u našem sektoru, zbog kojeg proizvodi moraju zadovoljavati vrhunske standarde kvalitete pa smo tome i težili u izradi. Koristimo komponente vodećih italijanskih kompanija, Sica i Jensen, koje rade za najveće zvučne brendove - ističe Rešić.

 


Godine povjerenja


Tokom godina poslovanja brend SAR Audio oprema brojne klubove, diskoteke, ugostiteljske objekte i kulturne centre u BiH, ali i van nje. Preko 50 objekata različitih namjena u Bosni I Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj koristi SAR Audio u svom poslovanju.

 

Na ovogodišnjim Baščaršijskim noćima SAR Audio će također biti glavni partner svih muzičkih i drugih događaja, a među onima koji su koristil SAR Audio opremu na svojim koncertima su brojna zvučna imena: Osvajači, Severina, TBF, Amar Jašarspahić Gile, Bombaj Štampa, Emir Hot, Foxy Head, Aca Lukas, Džejla Ramović...


Ovaj bh. brend povjerenje ostvaruje i kroz višedecenijko uspješno poslovanje kompanije Sar-Light, koja je na tržištu BiH prisutna još od 1996. godine. U samom početku bazirali su se na prodaju muzičke opreme i rasvjete, te iznajmljivanje razglasnih sistema i rasvjete, a ponudu su 2000. godine proširili prodajom muzičkih instrumenata, LED rasvjete te uslugom ugradnje razglasnih sistema kao i sistema rasvjete za tržne centre, dvorane, vjerske objekte, privatne stambene prostore i drugo. SAR-light se također bavi i izradom idejnih rješenja i projektovanjem rasvjete i ozvučenja.


Svi proizvodi pa tako i zvučne kutije SAR mogu se nabaviti u njihovoj poslovnici Sar-Light u Tuzli, kao i preko distributera koji pokrivaju cijelu BiH te putem web shopa.

 

sar-audio-sar-light


Šta se sve može naći u ponudi?


OZVUČENJE – širok asortiman audio sistema, pojačala, zvučnika, zamjenske komponente za sve vrste zvučnika, miksete, kablovi, konektori, audio procesori, digitalne audio skretnice, mikrofoni, slušalice, stalci za zvučnike i mikrofone, rack-ovi i fly case, zvučne kutije, te ostali izvori zvuka…


RASVJETA – profesionalna rasvjetna tijela, LED HOME program, TV rasvjeta, rasvjeta za pozorišta, arhitekturalna rasvjeta, svjetlosni efekti, dimmeri, širok asortiman sijalica za svjetlosne uređaje, stativi i konstrukcije, kablovi, konektori…


MUZIČKI INSTRUMENTI – sve vrste žičanih, duvačkih, gudačkih i elektronskih instrumenata, udaraljke, te pribor i rezervni dijelovi za iste.


LED EKRANI – sve vrste LED ekrana za unutarnju i vanjsku primjenu.


Kao i sve ostalo što je potrebno na Vaš zahtjev, a u skladu sa Vašim potrebama i željama…


Zahvaljujući tome što u svom radu nastoje spojiti kvalitetu i pristupačne cijene, te stalnom praćenju tržišta, na tržištu su već duže vrijeme prisutni brendovi iz oblasti 100V ozvučenja te brend iz domena rasvjete:


Easy Light je brend Sar-Lighta u domeni rasvjete. Podrazumijeva širok izbor savremenih  efekata i rasvjetnih tijela za diskoteke, klubove, ugostiteljske objekte, vjerske objekte, arhitekturalne rasvjete , TV i pozorišne… Broj zadovoljnih klijenata te mnoštvo moderno opremljenih objekata u režiji firme Sar-Light dodatno govori o kvaliteti ovog brenda.


PA-Systems predstavlja brend u domeni ozvučenja. Posebno treba naglasiti  liniju 100V ozvučenja. Veliki izbor ugradnih, zidnih i visećih zvučnika kao i novu liniju 100V pojačala sa integrisanim FM tunerom, čitačem kartica, USB portom i Bluetooth konekcijom…omogućavaju ispunjenje svi Vaših potreba, kada su u pitanju poslovni i vjerski objekti, tržni centri, škole, benzinske pumpe i slično.

 

 

Zašto Foxy Head stoji iza novih SAR Audio gitarskih kabineta?

 

foxy-head-1
- Razlog je jednostavan: ovi kabineti predstavljaju nešto što je bilo potrebno na tržistu! Foxy Box-ovi su savršen spoj između modernog i vintage zvuka, ali i spoj novog i starog pristupa koncertnim aktivnostima. U današnjem vremenu, veoma je bitno da oprema bude lagana za transport ali i dovoljno jaka da izdrži svakodnevno "udaranje". Naravno, i dalje je najvažnije da na bilo kojoj bini, velikoj ili maloj, možemo postići zdrav stage volume bez ikakvih kompromisa u kvaliteti zvuka pojačala - kažu Zlaya i Sergio iz sarajevskog benda Foxy Head.
Sve navedeno upravo nude novi SAR Foxy Box-ovi: savršen zvuk ali i kompaktnost da istovremeno stanu u gepek bilo kojeg automobila, ne nervirajući ostale članove benda i ne tražeći njihovu pomoć pri transportu. 
Zlaja i Sergio tvrde da će dva Jensen zvučnika (12” po 50W) pružiti i više nego dovoljno glasnoće za bilo koju upotrebu...
- A posebno će vas iznenaditi prijatan midrange koji predstavlja savršen balans između agresivnosti i topline. Veličina i materijal samog kabineta biće dovoljni da pobijedite najveći problem kompaktnih pojačala, tzv. boxiness - zatvorenost koja se često pojavljuje kod kabineta manjih dimenzija. Foxy Box-ovi dolaze u dvije varijante, open i closed back, tako da su zvukovne opcije bezgranične. Na kraju, iz ličnog iskustva možemo vam reći da SAR Audio Foxy Box-ov zvuče ogromno i otvoreno u dimenzijama koje će vam omogućiti fleksibilnost i savršen nivo glasnoće, kako u malom klubu tako i u velikim salama.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook