Dogovorili se

Bošnjaci imaju jednog kandidata za načelnika Srebrenice, evo ko će to biti

Front17.06.24, 13:12h

Bošnjaci imaju jednog kandidata za načelnika Srebrenice, evo ko će to biti
U Srebrenici su, zbog nepravilnosti, prije četiri godine ponovljeni lokalni izbori. Veliki problem je što stranke sa srpskim predznakom dovode veliki broj glasača iz Srbije, tačnije iz Bajine Bašte i prijavljuju ih za glasanje u srebrenici

 

 

SDA i SBiH, u okviru dogovora o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Srebrenici, donijeli su odluku o tome da Faruk Đozić povuče kandidaturu za načelnika Srebrenice, potvrdio je za Oslobođenje predsjednik srebreničke organizacije SDA Alija Tabaković.

 

- S obzirom da su SDP i NiP ranije dali podršku nezavisnom kandidatu Hamdiji Fejziću, nakon ove odluke SDA i SBiH-a stvoreni su preduslovi da Fejzić bude zajednički kandidat svih probosanskih stranaka - rekao je tabaković.

 

Ono što bi sada trebalo uslijediti je mobilizacija birača, kako bi se osigurala što veća podrška zajedničkom kandidatu.


- Srebrenica je karakteristična po tome što je veliki broj njenih predratnih stanovnika, koji su žrtve genocida, raseljeno širom BiH i svijeta, tako da postoji više kategorija glasača. Ovo je prilika da svi oni dođu i prijave svoj boravak u Srebrenici i izvade ličnu kartu, kako bi mogli glasati. Mi ne možemo "praviti" glasače. Na svakom čovjeku posebno je da odluči o tome da se prijavi za glasanje. Ono što mi možemo i što ćemo činiti je da pomognemo svakom prognaniku koji odluči prijaviti boravište u srebrenici, da to i učini, dodao je Tabaković.

 

U Srebrenici su, zbog nepravilnosti, prije četiri godine ponovljeni lokalni izbori. Veliki problem je što stranke sa srpskim predznakom dovode veliki broj glasača iz Srbije, tačnije iz Bajine Bašte i prijavljuju ih za glasanje u srebrenici.

 

- Mi tu ne možemo ništa učiniti. Nismo ni Granična policija ni SIPA. Odgovornost da spriječi zloupotrebe ima Centralna izborna komisija. Međutim, iako su prije četiri godine u Srebrenici kao i u Doboju ponovljeni izbori, CIK nije odlučio da Srebrenicu uvrsti u pilot projekat uvođenja skenera za brojanje glasova i videonadzora - naglasio je Tabaković.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook