Izraelski premijer

Benjamin Netanyahu raspustio ratni kabinet

Front17.06.24, 11:24h

 Benjamin Netanyahu raspustio ratni kabinet
Gantz i Eisenkot su obojica napustili vladu prošle sedmice zbog, kako su rekli, Netanyahuovog neuspjeha da formira strategiju za rat u Gazi

 

Izraelski zvaničnik je izjavio da je premijer Benjamin Netanyahu raspustio šestočlanu ratnu vladu, što je, kako navodi Reuters, bio i očekivan potez nakon odlaska centrističkog bivšeg generala Bennyja Gantza iz vlade.

 

Očekuje se da će Netanyahu sada održati konsultacije o ratu u Gazi s malom grupom ministara, uključujući ministra odbrane Yoava Gallanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera koji su bili u ratnom kabinetu.

 

Premijer se suočavao sa zahtjevima desničarskih partnera u koaliciji, ministra financija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, da budu uključeni u ratnu vladu, što je potez koji bi pojačao napetosti s međunarodnim partnerima, uključujući SAD.

 

Forum je formiran nakon što se Gantz pridružio Netanyahuu u vladi nacionalnog jedinstva na početku rata u oktobru, a uključivao je i Gantzovog partnera Gadija Eisenkota i Aryeha Derija, šefa vjerske stranke Shas, kao posmatrače.

 

Gantz i Eisenkot su obojica napustili vladu prošle sedmice zbog, kako su rekli, Netanyahuovog neuspjeha da formira strategiju za rat u Gazi.

 

 

(DEPO PPORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook