Skandalozan govor

Načelnik Nikšića prijeti da će sa Crnogorcima 'postupati kao sa Turcima'

Front16.06.24, 18:49h

Načelnik Nikšića prijeti da će sa Crnogorcima 'postupati kao sa Turcima'
Izjave Marka Kovačevića nastavljaju izazivati oštre reakcije i podjele unutar crnogorskog društva, naglašavajući potrebu za odgovornim javnim govorom i radom na pomirenju

 

 

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, izazvao je brojne reakcije i osude svojom izjavom na obilježavanju 166. godišnjice bitke na Grahovu. Njegove riječi, koje su zabilježene na snimku koji se širi društvenim mrežama, izazvale su val kritika i zabrinutosti.

 

 - Bićemo strpljivi. Čekat ćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem: Jesmo li braća? A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda Boga mi u budućnosti, prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati - rekao je Kovačević.

 

Ova izjava izazvala je brojne reakcije i optužbe za širenje mržnje i historijskog revizionizma. Demokratska partija socijalista Crne Gore (DPS) brzo je reagovala, nazvavši Kovačevićev nastup "sramnim". U saopćenju su naglasili da Kovačevićev govor predstavlja prijetnju Crnogorcima te da sublimira suštinu velikosrpske politike i sklonost ka istorijskom revizionizmu.


Ovo nije prvi put da su Kovačevićeve izjave izazvale negativne reakcije. Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužni prijedlog protiv njega zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Kovačević je negirao genocid u Srebrenici i držao ispružen srednji prst tokom intoniranja državne himne Crne Gore, što je izazvalo dodatne kontroverze.

 

Izjave Marka Kovačevića nastavljaju izazivati oštre reakcije i podjele unutar crnogorskog društva, naglašavajući potrebu za odgovornim javnim govorom i radom na pomirenju.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook