kalibra 7,62 mm

Igman ipak nije proizveo prvu bh. pušku, evo ko jeste i kada

Biznis Klub16.06.24, 12:31h

 Igman ipak nije proizveo prvu bh. pušku, evo ko jeste i kada
Razvoj ovog oružja je veliki uspjeh i predstavlja važan korak naprijed za bh. namjensku industriju koja je dosad uglavnom izvozila municiju

 

 

Ministar odbrane BiH Zukan Helez objavio je prije nekoliko dana fotografiju automatske puške koju je proizvela vodeća domaća kompanija vojne industrije Igman Konjic.

 

- Ono što je nekada bio naš san, sada je stvarnost, imamo automatsku pušku koja je djelo domaćih stručnjaka i domaće proizvodnje, rečeno je tada.

 

Razvoj ovog oružja je veliki uspjeh i predstavlja važan korak naprijed za bh. namjensku industriju koja je dosad uglavnom izvozila municiju.

 

No, iako su neki mediji objavili da je riječ o prvoj domaćoj puški, to ipak nije tačno, piše BiznisInfo.ba.

 

Naime, još 2017. godine mediji su objavili da je kompanija AC Unity iz Goražda proizvela prvu domaću pušku i pištolj. Riječ je o puški AC Alfa SMG koja je, kako je tada rečeno, izrađena u više različitih modela.

 

Iste godine je objavljeno i da je ova puška uspješno prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod. Inače, vlasnik firme AC Unity je poznati goraždanski privrednik Redžo Bekto.

 

S druge strane, kada je riječ o puški koju će Igman proizvoditi, njen razvoj je još prije nekoliko godina započela novotravnička firma BNT.

 

Kako su tada mediji pisali, aktivnosti je usporila pandemija koronavirusa, pa je odlučeno da projekt preuzme Igman kako mnogo veća i snažnija kompanija.

 

Zadatak Igmana je bio da dalje radi na usavršavanju projekta kao i da pokrene masovnu proizvodnju.

 

Kako se ranije pisalo, riječ je o puški kalibra 7,62 mm. Očekuje se veliki interes na stranim tržištima za ovaj proizvod.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook