XXIII Međunarodni simpozij Brid(g)e, Revicon

Porezi u digitalnoj eri: Da li je u Federaciji smanjenje doprinosa na plate (ne)moguća misija?!

Biznis Klub13.06.24, 21:36h

Porezi u digitalnoj eri: Da li je u Federaciji smanjenje doprinosa na plate (ne)moguća misija?!
Trenutno, kumulativno opterećenje bruto doprinosa u FBiH iznosi visokih 41,5%. U poređenju s drugim državama, pa čak i sa drugim teritorijalnim jedinicama, ovaj procenat je među najvišima, što stavlja veliki teret na poslodavce

 

 


Već godinama se u Federaciji BiH vodi intenzivna debata o setu zakona koji bi trebali reformisati fiskalni sistem - zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kao i fiskalizaciji u realnom vremenu. Dok se čini da su svi usaglašeni oko značaja ovih reformi za kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja, put ka njihovom usvajanju je sve samo ne jednostavan.


O tome je danas govorio Goran Miraščić, ekonomski savjetnik premijera Federacije BiH, na panelu o temi "Porezni mostovi za digitalnu eru", održanom u okviru XXIII Međunarodnog simpozija Brid(g)e, koji organizuje konsultantska kuća Revicon u periodu 12-14. juni u Neumu.


Miraščić je istaknuo da trenutno, kumulativno opterećenje bruto doprinosa u FBiH iznosi visokih 41,5%. U poređenju s drugim državama, pa čak i sa drugim teritorijalnim jedinicama, ovaj procenat je među najvišima, što stavlja veliki teret na poslodavce. 


- Postoji široka saglasnost da ovaj procenat treba smanjiti. Plan je da se proširi osnovica za oporezivanje, dok se istovremeno smanji stopa doprinosa - kazao je Miraščić. 


No, smanjenje stopa doprinosa nosi rizik smanjenja prihoda za različite nivoe vlasti i vanbudžetske fondove, kao što su fond zdravstvenog osiguranja i zavod za zapošljavanje. 


- Zbog toga je neophodno pažljivo balansirati ove promjene kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje sistema - objašnjava Miraščić. 


Jedan od ključnih razloga za neusvajanje ovih reformi je ekonomska situacija. 


- Trenutno se nalazimo u periodu ekonomske stagnacije, kad se fiskalna reforma rijetko provodi, a ako se provodi. to mora biti s odgodom primjene. Uz to, pripreme za usvajanje ovih zakona su kompleksne i zahtijevaju temeljitu koordinaciju između različitih institucija. Ako se zakoni i usvoje, njihova najranija primjena mogla bi biti 1. januara 2025. godine - objasnio je Miraščić. 


Što se tiče fiskalizacije u realnom vremenu, Miraščić naglašava da će ona imati efekta samo ako se provodi na teritoriji BiH, za što postoji saglasnost na razini enitetskih vlada.

 

simpozij-bridge-revicon


Proces fiskalizacije je već počeo u Republici Srpskoj. 


- U toku je prvi talas fiskalizacije i vrši se prijava za one subjekte koji su i dosada bili obveznici. Oni bi trebali pribaviti nove fiskalne uređaje do kraja ove godine te s njima dalje nastaviti evidentiranje prometa. Drugi talas bi trebao početi u septembru i obuhvatiti one koji su postali obveznici po novom zakonu - objašnjava Marko Dmitrović, savjetnik konsultantske kuće Revicon. 


Pomaci koje BiH bilježi u digitalizaciji poreskog sistema na razini države vidljivi su kroz uvođenje elektronskih poreznih prijava i kvalifikovanog elektronskog potpisa od Uprave za indirektno oporezivanje. 


- Važno je naglasiti da digitalizacija poreskog sistema povećava poreske prihode smanjenjem sive ekonomije, omogućava bolje planiranje i analizu podataka i poboljšava usluge za poreske obveznike. Dodatno, postiže se pravednija konkurencija na tržištu za sve koji rade ispravno i prilagođava sistem globalnim standardima, sve što nam je u BiH potrebno - zaključuju iz Revicona. 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook