zamka za kupce

Testirano je 39 roll- ona: Poznate marke pod kritikom, evo ko su pobjednici

Lifestyle13.06.24, 20:48h

Testirano je 39 roll- ona: Poznate marke pod kritikom, evo ko su pobjednici
Ne samo u području prirodne kozmetike, jeftine marke diskontnih trgovina, drogerija i supermarketa dobro se pozicioniraju

 

 

 


ÖKO-TEST je testirao deo roll-onE bez aluminija. Rezultati su vrlo ohrabrujući, ali neke poznate marke nisu prošle test.


 

Testirano je 39 deo roll-ona bez aluminija i posebna pažnja je bila na štetne sastojke. Ocjene su umanjene ako su pronađeni sumnjivi sastojci ili, primjerice, ako nije ispunjeno obećano trajanje djelovanja.

 

Među testiranim deo roll-onima nalaze se jeftini proizvodi diskontnih trgovina i vlastitih robnih marki, kao i skuplji proizvodi prirodne kozmetike. Cijene za 50 mililitara dezodoransa kreću se od 60 centi do 17,33 eura. Za usporedbu: U posljednjem testu dezodoransa iz 2021. godine cijene su bile od 49 centi do 10,50 eura za 50 mililitara.

 

Dove, Rexona, Nivea, Avène i Vichy: Od ovih deo roll-ona trebate se suzdržati .U nekim od testiranih proizvoda pronađeni su PEG/PEG-derivati, plastični spojevi, halogenirani organski spojevi ili formaldehid. Kritični sastojci mogu utjecati na plodnost, nakupljati se u masnom tkivu tijela, te mogu uzrokovati iritaciju kože i poticati alergije.

 

Tri proizvoda su stoga dobila ocjenu “nedovoljan” (ocjena 6). Osim toga, proizvođači ovdje ne mogu priložiti studije o učinkovitosti dezodoransa. Dakle, bolje ih je izbjegavati:

 

Dove Original, 48h


Rexona Deo Roll-On Flower Fresh, 48h


Vichy DesodoranteMineral, 48h

 

Posebno razočaranje predstavlja Vichy deo: ne samo da je proizvod iz ljekarne, već je istovremeno i jedan od najskupljih dezodoransa u testu s cijenom od preko 12 eura za 50 mililitara.

 

Dva dodatna dezodoransa dobila su ocjenu nedovoljan: Nivea Original Care 0 %, 48 sati i Avène Body Deodorant sa 24-satnim djelovanjem dobili su ocjenu “nedovoljan”.

 

Lidl, Edeka, Rossmann i dm su među vodećima

 

Među proizvodima prirodne kozmetike, 11 deo roll-ona može dobiti ocjenu “vrlo dobar”. Među pobjednicima testa su, osim skupih marki kao što su Dr. Hauschka, Speick i Weleda, i jeftine vlastite marke:

 

Rossmann Alterra Deo-Balsam dm,

 

Alverde Deo Roll-On Fresh, 48 sati,

 

Müller Terra Naturi Invisible Deo Roll-On Bio-Lemongras & Bio-Melisse, 24 sata

 

Ne samo u području prirodne kozmetike, jeftine marke diskontnih trgovina, drogerija i supermarketa dobro se pozicioniraju. Čak i među konvencionalnim deo roll-oni bez aluminija, jeftini proizvodi dobro prolaze na testu. Roll-On od dm-a, Balea Deodorant Sweet Sunshine 0 % Aluminium, dobiva ocjenu “vrlo dobar” (ocjena 1). Sljedeći deo roll-oni također dobivaju ocjenu “vrlo dobar”:

 

Lidl Cien Pure Freshness 48 sati Roll-On dezodorans

 

Edeka Elkos Body 24 sata Fresh Dezodorant bez aluminija

 

Aldi Lacura Deodorant Pure Basic, 24 sata

 

Netto Pure & Basic Deodorant Fresh bez aluminijeve soli

 

(Fenix Magazin/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook