BLIŽI SE KURBAN-BAJRAM

Jeftiniji u Mekki i Australiji, nego u BiH: Po kojoj cijeni se može kupiti kurban i koje propise treba znati?

Hronika29.05.24, 20:57h

Jeftiniji u Mekki i Australiji, nego u BiH: Po kojoj cijeni se može kupiti kurban i koje propise treba znati?
Kurban, pojam koji dolazi od arapske riječi “karibun”, znači bliskost. Kurban bi se, u tom smislu, mogao definisati i kao žrtva koja približava Bogu

 

 


Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i ove godine nudi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici izvršiti lično u okviru svog domaćinstva.


Naime, kako su naveli prije nekoliko dana kroz akciju “Kurbani 2024”, nadležne institucije Islamske zajednice će izvršiti organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po cijeni od 490 KM.


“Kurbansko meso koje se dobije izvršenjem propisa kurbana već duži niz godina se usmjerava u humanitarne svrhe, za potrebe povratnika, siromašnih, ugroženih, zavodima za nezbrinutu djecu i djecu sa potrebama, licima u kolektivnim centrima, socijalnim ustanovama, bolnicama, studentskim domovima, medresama i fakultetima Islamske zajednice u BiH”, naveli su nedavno iz Islamske zajednice.


Cijene kurbana putem udruženja


Međutim, veliki je broj građana u našoj zemlji koji se odlučuju za kupovinu kurbana putem online stranica, poznanika ili kod stočara, piše N1.


Također, dobrotvorno društvo Merhamet ima svoju akciju kurbana, kao i organizacija Pomozi.ba.


Dobrotvorno društvo Merhamet se oslanja na mrežu međunarodnih organizacija od koji su neke iz poznatih stočarskih zemalja. Stoga, u konačnici cijena njihovih kurbana bude dosta pristupačnija.


Na svojoj zvaničnoj stranici navode za kurbane u Mekki i Australiji da koštaju 320 KM, dok kurban u BiH košta 490 KM.


Udruženje Pomozi.ba i ove godine realizuje humanitarnu akciju “Kurban 2024”.


“Zbog situacije na tržištu, odnosno poskupljenja kurbana, ovaj put idemo sa jedinstvenom cijenom koja za sve građane koji žele putem našeg Udruženja uplatiti kurban iznosi 440 KM (225 EUR ili 243 USD)”, navodi se na njihovoj stranici.


Prodaja kurbana i na online stranicama


Kada je riječ o kurbanima putem online stranica olx.ba, cijene se kreću od 350 KM do 500 KM.


Iz N1 su pozvali i jedan od brojeva na ovoj stranici. Čovjek je kazao da se ovim poslom bavi 11 godina i pojasnio koje usluge sve pružaju.


- Možete kod nas samo odabrati kurban. Može i klanje i dostava kurbana. Svakako možete i vi prisustvovati. Sve su opcije uključene. Cijena sa svim iznosi od 500 KM i više - naveo je.


S druge strane, jedan od stočara je za N1 kazao da je moguće čuvanje do Bajrama te da je dostava besplatna.


- Ovce za kurban koštaju od 400, 450 do 500 KM. Klanje kurbana košta dodatnih 20 KM - naveo je.


Kurban, žrtva koja približava Bogu: Koje propise treba znati


Kurban, pojam koji dolazi od arapske riječi “karibun”, znači bliskost. Kurban bi se, u tom smislu, mogao definisati i kao žrtva koja približava Bogu. 


Propisi o kurbanu utemeljeni su na Kur'anu i Sunnetu i klanje kurbana je vadžib za svaku muslimansku porodicu koja je to u mogućnosti, odnosno čija je imovina tolika da može podmiriti njihove svakodnevne porodične potrebe. Kurban je naređen Kur'anom, tačnije u suri Kewser, u kojoj se kaže: “pa klanjaj se Gospodaru svome i kurban kolji”.


Kada je riječ o samim propisima o kurbanu, ono na šta se mora obratiti pažnja jeste starost životinje namijenjene za kurban (ovca da bude stara blizu godinu dana, koza da je napunila godinu, krava da je napunila dvije). 


Drugi propis je da životinja koja se kolje kao kurban bude potpuno zdrava i bez ikakvih fizičkih mahana. 


Treći je vrijeme klanja kurbana, koje nastupa ujutro poslije klanjanja bajram-namaza, u skladu sa riječima Božijeg Poslanika: “Onaj ko je (kurban) zaklao prije bajram-namaza, neka ga ponovo zakolje”.


Četvrti propis je da se kurban zakolje po šerijatskim propisma.


Ono što je pohvalno, a istovremeno i praksa muslimana u BiH, je da se kurbansko meso podjeli na tri dijela, gdje se jedan dio ostavlja za potrebe ukućana, drugi dio dijeli kao sadaka siromasima, a treći dio prijateljima i komšijama.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook