ZASTUPNIK U PARLAMENTU FBIH NAJAVLJUJE

Damir Nikšić za 'one koji ga razumiju': 'Pripremite se za veliku oluju stranih sila, bit će čistki u SDA i HDZ-u!'

Front29.05.24, 20:28h

Damir Nikšić za 'one koji ga razumiju': 'Pripremite se za veliku oluju stranih sila, bit će čistki u SDA i HDZ-u!'
Mi smo uradili svoj dio. OHR je to potvrdio i to je sva priča oko toga. Nismo napravili veću izdaju od Alije Izetbegovića u Daytonu - govori Nikšić

 

 

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Nikšić govorio je za Raport nakon sinoćnje burne rasprave u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, a oko imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.


Nikšić je sinoć imao i zanimljiv govor tokom rasprave. Naime, on je opoziciji poručio da ako su tako sigurni da je imenovanje Vukoje neustavno, zašto se onda nerviraju.


- Popustite nas da ispunimo obavezu prema HDZ-u, američkom, njemačkom i britanskom ambasadoru, svjetskim silama Zapada. Pustite da ih zeznemo, ako ćemo ih zeznuti. Pustite da ih nasadimo na tu tehnikaliju i mi smo čisti. Sljedeći put idemo iz početka i tražimo novog. Je l' sad kontate o čemu se radi ovdje - kazao je ironično Nikšić.


Ipak, izgleda da su neki propustili časove bosanskog jezika u osnovnoj školi kada se učilo o stilskim figurama pa nisu skontali šta je Nikšić htio reći, a onda su mu, namjerno ili laički, iz izjave izvukli samo dio u kojem kaže: "Šta nas mlavite više, pustite nas da ispunimo svoju obavezu prema HDZ-u".


O izboru Vukoje


Nikšićev komentar oko imenovanja Vukoje za Raport je sljedeći: 


- Vidim da je OHR pozdravio njegovo imenovanje. Valjda nam je to najvažanije, oni se brinu za nas, nisu nam neprijatelji.


Poručuje da je za proces pristupanja EU koji vodimo, jako bitno da je Federacija stabilna, jaka i proevropska.


Dalje kaže da je činjenica da nam je na EU putu najviše pomogao HDZ i lobiranje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Bruxellesu.


- Sve što su oni tražili je Marin Vukoja u Ustavnom sudu. Onda smo mi njima rekli da ne može tako i insistirali smo na spisku da bi sve bilo legalno i po zakonu. HDZ to nije htio, želio je samo jednog kandidata i da budu sigurni.
Onda smo mi skontali zašto ćemo se mi zalagati, ako njima nije bitno je li po Ustavu ili nije. Što ćemo se mi brinuti za to, uredu, evo neka bude jedan kandidat, izglasat ćemo ga. A ako on ne bude po Ustavu, neka padne i šta nas briga - pojašanjava Nikšić svoje sinoćnje izlaganje koje je danas izvučeno iz konteksta i pogrešno protumačeno.


Podsjeća na svoje ranije tvrdnje da je upravo opozicija dogovorila imenovanje Vukoje sa HDZ-om.


Nikšić proceduru i spor oko imenovanja Vukoje pojašnjava na sljedeći način:


- HNS i HDZ legitimno predstavljaju neke ljude, oni su željeli Vukoju u zamjenu da lobiraju za nas i da dobijemo pristupne pregovore sa EU.
Mi smo trebali izglasati njegovo (Marin Vukoja) imenovanje. Tražili smo da bude po zakonu, oni su rekli da ne treba biti po zakonu, ponovo smo tražili da bude po zakonu i insistirali na spisku, oni su rekli da neće po zakonu.
Onda smo mi rekli - u redu, neka bude tako, ako nećete vi, nećemo ni mi, neka ide tako. Mi smo uradili svoj dio. OHR je to potvrdio i to je sva priča oko toga. Nismo napravili veću izdaju od Alije Izetbegovića u Daytonu - govori Nikšić.


Nastavak razgovora čitajte ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook