građani zbunjeni

Ako vam se na vratima pojave inkasanti koji prikupljaju RTV taksu: Kako prepoznati da nije riječ o prevarantima?

Hronika29.05.24, 18:08h

Ako vam se na vratima pojave inkasanti koji prikupljaju RTV taksu: Kako prepoznati da nije riječ o prevarantima?
Iz Radio-televizije Federacije BiH potvrdili su da se taksa putem inkasanata naplaćuje za decembar prošle i januar ove godine

 

 


Redakciji portala N1 obratili su se čitatelji koji navodeb da su se na području Sarajeva pojavile osobe koje se predstavljaju kao inkasanti za prikupljanje RTV takse za period kada navedeni porez nije bilo moguće uplaćivati putem računa za električnu energiju Elektroprivrede BiH.


Iz Radio-televizije Federacije BiH za N1 potvrdili su da se taksa putem inkasanata naplaćuje za decembar prošle i januar ove godine.


- Odjel RTV takse vrši naplatu RTV takse putem Inkasanata za mjesece decembar 2023. i  januar 2024 godine, na teritoriji Federacije BiH, koji su pokriveni isporukom elektricne energije putem EPBiH - naveli su iz ove tv kuće.


Također, građanima su objasnili kako da prepoznaju ovlaštene osobe za naplaćivanje takse.


- Svaki Inkasant ima ovjerenu iskaznicu i isti su uredno prijavljeni svim policijskim stanicama na teritoriji FBiH, od strane ovlaštene osobe zaposlene u RTVFBiH. Za naplaćenu RTV taksu, Inkasanti uredno izdaju priznanicu ovjerenu pečatom RTVFBiH. Svaka uplata se uredno rasknjižava u bazi pretplatnika - objasnili su.


Podsjećamo, trenutno se RTV taksa u FBiH naplaćuje putem računa Elektroprivrede BiH, ali taj novac stoji na računu neraspoređen jer se RTVFBiH i BHRT ne mogu dogovoriti ko će upravljati odnosno raspoređivati taj novac i u kojem omjeru.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook