Reakcija

Hadžikadić: Vlast u pohodu na zadnji bedem države - Ustavni sud BiH

Front29.05.24, 10:44h

Hadžikadić: Vlast u pohodu na zadnji bedem države - Ustavni sud BiH
Platforma za progres ističe da je slučaj Marina Vukoje samo rezultat jednog načina rada koji je započela prethodna vlast, a nastavila aktuelna vlast

 

 

Marin Vukoja izabran je za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nakon čega se oglasio Mirsad Hadžikadić

 

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

 


- Platforma za progres se već nekoliko puta oglašavala u vezi imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Navodili smo sličnost u načinu kadroviranja sa prethodnom vlašću, isticali političku opredijeljenost i nekvalificiranost navedenog kandidata u odnosu na nadležnosti Ustavnog suda, govorili o važnosti nezavisnosti pravosuđa od političkih igara… 

 

Bez obzira na pritisak kompletne javnosti u Bosni i Hercegovini, Marin Vukoja je sinoć imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bez ijednog dana pravosudnog iskustva. 

 

Ipak, Platforma za progres ističe da je slučaj Marina Vukoje samo rezultat jednog načina rada koji je započela prethodna vlast, a nastavila aktuelna vlast. Jedina promjena koju smo dobili je u licima koja su zauzela fotelje, jednako bezidejnim, bez znanja i suštine, spremnim učiniti bilo šta za lične koristi. 

 

Nadamo se da građani neće zaboraviti licemjerstvo onih koji dolaze iz vladajućih stranaka, a koji su u zadnji čas populističkim i beznačajnim postupcima poput praznih saopćenja ili napuštanja Komisije za izbor i imenovanje (a ustupajući to mjesto drugim stranačkim kolegama koji će podržati prijedlog) kako bi izbjegli glasati za Vukoju, pokušali “oprati” sebe krivice za ovu sramotu i dodvoriti se ogorčenoj javnosti. 

 

Ne smijemo zaboraviti ni bahatost jednog od ministara i predstavnika vladajuće koalicije koji je spinovima i napadima na neistomišljenike protivljenje imenovanju Vukoje izjednačio sa Dodikovim antidržavnim stavovima, dokazujući još jednom da svjedočimo rađanju novog autokrate koji podcjenjuje građane i vrijeđa našu inteligenciju. 

 

Nama ne preostaje ništa drugo nego živjeti sa ovom odlukom narednih 19 godina, gledajući stvaranje novih podjela i nastavak urušavanja pravosudnog sistema u državi , navodi se u saopćenju.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook