FOTO/ Protest ogorčenih građana

Srđan Mandić šuti: Dok se stanari svakodnevno 'guše' u autima i gužvi, na Marijin Dvoru najavljena gradnja novih nebodera

Hronika25.05.24, 15:15h

Srđan Mandić šuti: Dok se stanari svakodnevno 'guše' u autima i gužvi, na Marijin Dvoru najavljena gradnja novih nebodera
Građani okupljeni oko inicijative "Rad za grad" su zatražili od načelnika Općine Centar Srđana Mandića da od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zatraži mišljenje o regulacionom planu, jer spomenuti regulacioni plan potpada pod historijski urbani krajolik

 

 

Stanovnici naselja Marijin Dvor u Sarajevu održali su danas mirni protest protiv najavljene gradnje nebodera i tržnih centara. Navode kako je Općina Centar izdala saglasnost za gradnju novog tržnog centra i nebodera od 22 sprata na Marijin Dvoru, gdje su već planirane dvije dodatne zgrade i podzemna garaža.

 

Na ovom mirnom protestu obratio se Jasmin Zeherović te naglasio da se želi betonirati sve ono što je oko njih, čime bi im se otežali životni uslovi.

 

marijin-dvor-protesti1

 

- Saobraćaj je u haosu. O tome ne misli niti jedan investitor koji želi da ovdje nešto gradi, ne misli o ljudima koji ovdje žive. Za njih se podrazumijeva da građevina bude od početka do kraja parcele - nema zelene površine, drveća, parkinga - pojasnio je i podsjetio da su prije nekoliko godina protestima uspjeli stopirati gradnju podzemne garaže koja se trebala nalaziti na području parka.

 

Na skupu su se obratili i Anes Podić koji je govorio o katastrofalnom uticaju koji će ova gradnja imati na okolinu, te Edo Selimić, predsjednik savjeta Mjesne zajednice Marijin Dvor koji je podsjetio na hronologiju dešavanja i donošenja odluka kada je ovaj dio grada u pitanju.

 

marijin-dvor-protesti4

 

Građani okupljeni oko inicijative "Rad za grad" su zatražili od načelnika Općine Centar Srđana Mandića da od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine zatraži mišljenje o regulacionom planu jer spomenuti regulacioni plan potpada pod historijski urbani krajolik.

 

marijin-dvor-protesti3

 

Takođe, od Vlade Kantona Sarajevo su zatražili da onemogući bilo kakvu izgradnju dok se ne usvoji novi urbanistički plan Kantona Sarajevo. Neprihvatljivo im je to što je kantonalna vlada ukinula mjeru zaštite ventilacionih koridora jer smatraju da je time omogućena neadekvatna izgradnja.

 

Interesantno je da se načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji živi u ovom naselju i u čijem komšiluku će se graditi spomenuti neboder, nije pojavio na skupu.

 

(DEPO PORTAL/dg)

 

 

 

(DEPO PORTAL7dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook