Zategnuti odnosi

BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije o genocidu: Konaković povukao prvi potez?

Front17.05.24, 09:05h

BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije o genocidu: Konaković povukao prvi potez?
Szijjarto je istakao da je stav Mađarske da Rezolucija neće pomoći u pomirenju te da ona optužuje jedan narod za genocid

 

 

Mađarska bi uskoro mogla dobiti prvu zvaničnu reakciju iz BiH nakon što je objavila da neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, saznaje Raport.

 

Naime, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto prekjučer je nakon sastanka s predsjednikom RS Miloradom Dodikom saopćio da ova država neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

 

Szijjarto je istakao da je stav Mađarske da Rezolucija neće pomoći u pomirenju te da ona optužuje jedan narod za genocid, što nije tačno.

 

Ovakav stav nije bio neočekivan s obzirom na to da Mađarska, posebno njen premijer Viktor Orban, gaji bliske veze sa entitetom RS i Republikom Srbijom.

 

No, prema informacijama Raporta u Ministarstvu vanjskih poslova BiH već se priprema 'odogovor' jer je ovakav stav Mađarske prema Rezoluciji koja govori o kulturi sjećanja, anticivilizacijski i suprotan evropskim stavovima, ali i otvoreno neprijateljski prema BiH.

 

Tako, prema informacijama Raporta, Ministarstvo vanjskih poslova BiH razmatra raskid saradnje po pitanju obuke diplomata iz BiH u Mađarskoj.

 

Bila je to ideja koju je predložio sam Szijjarto ministru Elmedinu Konakoviću na njihovom nedavnom susretu u Budimpešti.

 

- Također sam predložio ministru Konakoviću da na našoj diplomatskoj akademiji obezbijedimo obuku za 50 mladih diplomata iz MVPBiH - kazao je tad Szijjarto.

 

Takva ideja bila je prihvaćena, no prema svemu sudeći neće biti i realizirana što bi trebala biti poruka Mađarskoj da se bh. diplomate na mogu obučavati u zemlji koja ne priznaje genocid u Srebrenici koji je utvrđen sudskim presudama međunarodnih sudova.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook