o čemu je riječ?

Atomska fizika ili kako otvoriti blagajnu: Zašto su Sarajlije, uz ViK-ov račun, prinuđene plaćati proviziju?

Hronika10.05.24, 14:57h

Atomska fizika ili kako otvoriti blagajnu: Zašto su Sarajlije, uz ViK-ov račun, prinuđene plaćati proviziju?
Ističu kako građani račune mogu platiti i elektronskim putem, te da na taj način snose manje troškove provizije.

 

Građane Sarajeva, koji su od početka ovog mjeseca odlučili platiti račun za vodu sarajevskom ViK-u, na blagajnama BH Pošte dočekalo je neugodno iznenađenje. 

 

Uz plaćeni račun, građani su morali platiti i dodatnu proviziju u iznosu od 1,50 KM. Iako na prvu djeluje da je riječ o "sitnišu", za taj "sitniš" građani mogu kupiti hljeb ili litar mlijeka, što spada u osnovne životne namirnice i nešto što svako od nas kupuje na dnevnoj bazi.

 

Tragom ovih informacija kontaktirali smo sarajevski ViK, iz kojeg kažu da se preduzeće nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

 

- Zbog teške finansijske situacije  u kojoj se nalazi KJKP” Vodovod i kanalizacija” d.o.o Sarajevo, Preduzeće više nije moglo nastaviti sa plaćanjem provizije JP BH Pošta u ime svojih korisnika jer ovi troškovi dodatno ugrožavaju redovno poslovanje. Zbog navedenih razloga od 01.05.2024.godine plaćanje troškova provizije snose naši korisnici, a  prema važećem cjenovniku JP BH Pošta, odgovorili su na upit  Oslobođenja iz ViK-a.

 

Ističu kako građani račune mogu platiti i elektronskim putem, te da na taj način snose manje troškove provizije.

 

- Preduzeće ima sklopljene ugovore za plaćanje putem e-režija sa slijedećim bankama: Bosnia Bank International d.d., ASA Banka d.d, UniCredit Bank d.d, Intesa Sanpaolo d.d,, Sparkasse Bank d.d - ističu iz ViK-a.

 

Međutim, postavlja se pitanje zbog čega ViK u vlastitim prostorijama ne bi otvorio blagajnu, koja je nekada bila aktivna, na kojoj bi građani mogli bez bilo kakve provizije platiti svoj račun.

 

- Otišao sam u ViK, vi ne možete platiti svoj račun na licu mjesta. Oni nezakonito tjeraju građane da idu na druga mjesta i da plaćaju dodatnu naknadu za plaćanje jedne obične javne usluge. Ja kad nešto potrošim ili kupim platim na licu mjesta, kada natočim gorivo ne trebam ići u banku da platim. Nama je uskraćeno pravo da platimo račun u sjedištu preduzeća zbog neodgovornog ponašanja i neprofesionalizma odgovornih lica u ViK-u, rekao je za Oslobođenje jedan nezadovoljni Sarajlija.

 

Zbog čega je građanima uskraćeno pravo plaćanja u prostorijama ViK-a ne znaju ili "ne znaju", čini se, ni u samom preduzeću.

 

Jer na postavljeno pitanje zbog čega ViK ne uspostavi blagajnu u vlastitim prostorijama i time osigura da korisnici ne moraju plaćati proviziju u bankama ili BH Pošti, iz ViK-a odgovaraju:

 

"Preduzeće nažalost ne može otvoriti blagajne tako da korisnici ne mogu vršiti plaćanje računa bez provizije."

 

Šta je razlog zbog kojeg se blagajna ne može uspostaviti, zbog čega je javnost uskraćena za detaljnije obrazloženje takve odluke, da li je u pitanju nesposobnost, lijenost ili nešto treće, da li odgovornost snosi još neko osim ViK-a, za sada niko od nas neće saznati, jer su u ViK-u odlučili da se "brane" šturim odgovorima i saopćenjima od kojih nijedan građanin nema koristi.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook