Amerikanci uputili poseban zahtjev

Burno će biti na sjednici UN-a na inicijativu Rusije: Da li je ugrožena sigurnost u BiH?

Front30.04.24, 08:00h

Burno će biti na sjednici UN-a na inicijativu Rusije: Da li je ugrožena sigurnost u BiH?
Amerikanci su uputili zahtjev da se obrati i visoki predstavnik Evropske unije u našoj zemlji Christian Schmidt, kojeg SAD priznaju, a Rusija ne

 

 

Za danas je zakazana hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, piše Raport.

 

Članovi Vijeća sigurnosti zasjest će u 16 sati, odnosno u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

 

Detalji sjednice, kao ni konačna lista govornika nisu navedeni.

 

Prethodno je prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić objavio da je poziv za održavanje sjednice Vijeća sigurnosti, i to hitne, zatražila Rusija.

 

Dačić je kazao da kad je riječ o BiH, Generalna skupština Ujedninjenih naroda ne može da raspravlja jer je to suprotno članu 12 Povelje UN u kojem se navodi da pitanja o kojima raspravlja Vijeće sigurnosti UN-a ne može raspravljati Generalna skupština UN-a.

 

Ministar je najavio i obraćanje članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, koja ne može lično prisustvovati sastanku jer se nalazi pod američkim sankcijama te zbog toga ne može dobiti vizu.

 

S druge strane, vrlo je zanimljivo da su Amerikanci uputili zahtjev da se obrati i visoki predstavnik Evropske unije u našoj zemlji Christian Schmidt, kojeg SAD priznaju, a Rusija ne.

 

Ruska misija traži, u slučaju da visoki predstavnik ne želi da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti, da to bude na osnovu člana 39. Pravila o radu VS Ujedinjenih nacija u ličnom svojstvu, jer "kao visoki predstavnik nije potvrđen u ovom tijelu i oni ga u skladu s tim ne priznaju kao visokog predstavnika".

 

Istovremeno, upućen je i novi izvještaj RS Vijeću sigurnosti UN-a.

 

Sve su prilike da će ovo biti vrlo burna sjednica (geo)političko-interesnih strana u sučeljavanju velikih sila.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook