novi stari zakon?

U Ustavnom suda RS odbijen zahtjev Kluba Bošnjaka u VNRS za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Front29.04.24, 14:51h

U Ustavnom suda RS odbijen zahtjev Kluba Bošnjaka u VNRS za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa
Budući da je osporeni zakon suprotan navedenoj odluci Ustavnog suda BiH, dodaje se, podnosilac zahtjeva smatra da RS, kao entitet, ne može usvajati nove standarde osiguranja kavliteta u visokom obrazovanju i tako preuzimati nadležnost BiH

 

 

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS, nakon razmatranja, nije prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o Agenciji za visoko obrazovanje RS, koji je Narodna skupština RS izglasala na sjednici 14. marta ove godine.


Na sjednici je Vijeće raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva, tj. da li postoje procesnopravni uslovi za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.


- Podnosilac je u svom zahtjevu istakao da osporeni zakon nije u saglasnosti sa Ustavom BiH i njenim zakonima, kao ni sa Ustavom RS – navodi se u saopćenju Vijeća.


Naime, pojašnjavaju, podnosilac zahtjeva navodi da je predmetni zakon, u suštini, nova verzija ranije donesenog Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS čije su pojedine odredbe utvrđene neustavnim Odlukom Ustavnog suda BiH, broj U-3/21 od 28. septembra 2023. godine.


Budući da je osporeni zakon suprotan navedenoj odluci Ustavnog suda BiH, dodaje se, podnosilac zahtjeva smatra da RS, kao entitet, ne može usvajati nove standarde osiguranja kavliteta u visokom obrazovanju i tako preuzimati nadležnost BiH.


- Rješavajući pitanje prihvatljivosti zahtjeva Vijeće je utvrdilo da ovakav zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se, kao i u više slučajeva do sada, obrazloženje Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48. stav 1. alineja 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda Republike Srpske – naglašavaju u Vijeću.


Vijeće je, kako se navodi u saopćenju, ocijenilo da podnosilac zahtjeva nije konkretizovao na koji način je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava RS o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda određenih Amandmanima LXXVII na član 70. Ustava RS.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook