rok istječe

Grad Sarajevo traži od Parlamenta FBiH da se isele iz njihove zgrade

Front29.04.24, 13:23h

Grad Sarajevo traži od Parlamenta FBiH da se isele iz njihove zgrade
Obavijest će upućena početkom aprila s rokom od 30 dana, a pitanje deložacije još nije riješeno

 

 

Istječe rok koji je, kroz obavijest Pravobranilaštva Grada Sarajeva, Grad dao Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da im preda u posjed prostorije koje trenutno koriste u zgradi na Skenderiji, odnosno da isele iz većine prostorija, a za one koje ostaju u posjedu Parlamenta da sklope ugovor o zakupu, piše Faktor.

 

Obavijest će upućena početkom aprila s rokom od 30 dana, a pitanje deložacije još nije riješeno.

 

O ovome je javnost 9. aprila obavijestio zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Mahir Mešalić.

 

- Parlament FBiH dobio je rok od 30 dana da se iseli i preda zgradu u kojoj su sve službe, rukovodstvo, parlamentarni klubovi stranaka i gdje se održavaju sjednice oba doma Parlamenta. De facto, deložacija. Nadam se da će nametnute najodgovornije osobe u FBiH Nermin Nikšić (SDP) i predsjedavajuća Zastupničkog doma u ostavci Mirjana Marinković-Lepić (NS) te Tomislav Martinović (HDZ), predsjedavajući Doma naroda, hitno prije deložacije oba doma naći rješenje i izbaviti nas od ovakve kolosalne sramote i urušavanja institucija FBiH – naveo je tada Mešalić, koji je za Faktor sada izjavio da nema nikakvog još dogovora.

 

Na pitanje je li pronađeno rješenje nakon obavijesti o iseljenju, Marinković-Lepić je u pisanoj izjavi za Faktor navela da su na Kolegiju Zastupničkog doma od 22. aprila donijeli zaključak koji su uputili Vladi FBiH, a kojim se Vlada zadužuje da osigura smještaj za trajan i nesmetan rad Parlamenta.

 

- Također, zaključcima se Vlada zadužuje i da nađe prelazno rješenje dok se ne nađe konačno, te smo tražili da se u cijeli proces uključi i Pravobranilaštvo FBiH. U cijeli pravosudni proces je bila uključena Vlada, što, na kraju krajeva i jeste njena nadležnost. Vlada je itekako svjesna ovog problema i vjerujem da će što skorije biti riješen – dodala je Marinković-Lepić.

 

U obavijesti Pravobranilaštva Grada Sarajeva, čiji je dio objavio Mešalić, navodi se da je rješenje o upisu Grada Sarajeva kao vlasnika objekta upravne zgrade DPO (u kojoj se nalazi i Parlament FBiH) postalo pravosnažno.

 

Pozivaju da Gradu predaju u posjed prostorije u prizemlju, mezaninu, trećem i četvrtom spratu, a za ostatak da sklope ugovor o zajmu.

 

U protivnom će, piše, Pravobranilaštvo biti prinuđeno pokrenuti sudski parnični postupak, uz zahtjev za naknadu upotrebe tuđe stvari.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook