FOTO/ RADOVI PRI KRAJU

Kako izgleda nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Moderan objekat po svjetskim standardima

Hronika27.04.24, 11:04h

Kako izgleda nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Moderan objekat po svjetskim standardima
Premijer Nihad Uk obišao je novu zgradu Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, za koju kaže da će biti moderan objekat izgrađen po svjetskim standardima

 

 

 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, u pratnji dekanese prof. dr. Arzije Pašalić i rektora Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifata Škrijelja, obišao je novu zgradu Fakultet zdravstvenih studija na Bjelavama, gdje se uvjerio da su radovi na ovome modernom zdanju pri kraju, te da će studenti i nastavno osoblje dobiti prostor za učenje i rad po najvišim svjetskim standardima. 

 

fakultet-zdravstvenih-studija-ks-3


Fakultet zdravstvenih studija UNSA od osnivanja 1973. godine do sada nije posjedovao vlastiti prostor. Kapitalni projekt „Rekonstrukcija, investiciono održavanje i opremanje objekta Fakulteta zdravstvenih studija UNSA“ iz Programa javnih investicija Kantona Sarajevo, a u okviru Projekta „Zeleni ekonomski razvoj III“, projektne aktivnosti – Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, kroz povećanje energetske efikasnosti objekata Paviljona VIII i IX za potrebe Fakulteta zdravstvenih studija, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH, započeo je u 2020. godini i u finalnoj je fazi.
 

Radi se o rekonstruiranom, dograđenom, energetski efikasnom i modernom objektu koji ispunjava sve standarde, čime su se osigurali prostorni kapaciteti ukupne površine od oko 4.100 metara kvadratnih. 

 

fakultet-zdravstvenih-studija-ks-2


Kako se premijer Uk uvjerio tokom obilaska objekta, izvođenje radova prati unaprijed dogovoreni plan i dinamiku, te su u toku radovi na instalacijama unutar objekta, na sistemu grijanja, ventilacije, električnim instalacijama, instalacijama vode i kanalizacije, pripremni radovi na kotlovnici objekta i radovi na vanjskom uređenju. 


Procijenjena vrijednost projekta, bez opremanja, je 6.500.000 KM, a projekt je finansiran najvećim dijelom iz sredstava kreditnog zaduženja Kantona Sarajevo u iznosu od 3.989.000 KM i vlastitih sredstva Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta zdravstvenih studija u iznosu od 2.000.000 KM. 


Postojećom investicijom se eliminirao rizik od nemogućnosti izvođenja nastavnog i naučnoistraživačkog procesa zbog nepostojanja vlastitih prostornih kapaciteta za realizaciju teoretske i praktične nastave u skladu s postojećim Nastavnim planovima i programima, Standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području KS i Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. 

 

fakultet-zdravstvenih-studija-ks-4


Kako je rečeno tokom ove posjete, prema utvrđenom planu, završetak radova na novom objektu očekuje se do kraja maja 2024. godine, nakon čega se trajno rješava pitanje smještaja članice Univerziteta u Sarajevu i stvaraju se uslovi za nesmetano odvijanje nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu - Fakulteta zdravstvenih studija. 


U akademskoj 2023/2024. godini na Fakultetu zdravstvenih studija je upisano 1.094 redovnih i redovnih samofinansirajućih studenata na sva tri ciklusa studija. 


Premijer Uk je, ovom prilikom, naveo da i primjer Fakulteta zdravstvenih studija potvrđuje opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da ulaže u infrastrukturu obrazovnih ustanova - od vrtića, škola, do fakulteta, kako bi mladi i njihovo nastavno osoblje imali što bolji ambijent za učenje i razvoj naučnog i istraživačkog rada - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook