Da li je izvodljivo

Je li na pomolu promjena: Usklađivanje penzija prema prosječnoj plati u FBiH i šta bi to značilo za penzonere?

Biznis Klub20.04.24, 16:47h

Je li na pomolu promjena: Usklađivanje penzija prema prosječnoj plati u FBiH i šta bi to značilo za penzonere?
Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima, te je kada je riječ o povećanju mirovina zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka s kolegijem Vlade FBiH

 

 

U Udruženju umirovljenika traže da se mirovine ubuduće ne usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plaći u Federaciji i potrošačkoj košari, kao u zemljama regije.

 

Cijene i životni troškovi stalno rastu, a mirovine rastu minimalno. Zato umirovljenici u Federaciji traže isplatu jednokratne pomoći, jer su svjesni da će do izmjena Zakona o MIO-u teško doći. Razumijevanje traže i od resornog ministra, ali i od federalnog premijera. Posljednje, redovito usklađivanje mirovina u travnju mjesecu donijelo je povećanje mirovina od 1, 55 posto.

 

Ovo su brojke i iznosi mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine prema posljednjem usklađivanju. Već je jedno od pet posto izvršeno u siječnju mjesecu. U svibnju mjesecu će umirovljenicima, uz mirovinu, biti isplaćena i razlika za prva tri mjeseca ove godine. Najviše je umirovljenika s minimalnom mirovinom, a novo povećanje donosi dodatnih osam maraka, javlja BHRT, a prenosi Večernji list.

 

Iako ne gube smisao za humor, gube strpljenje, jer i sama hrana postaje luksuz. Osobito onima s minimalnom mirovinom. Predstavnici umirovljenika pokušavaju iznaći rješenje. Vide ga u izmjeni Zakona o MIO-u i isplati jednokratne pomoći umirovljenicima do 1.000 maraka, a najviši iznos bi dobili oni s minimalnom mirovinom. Održali su sastanak s resornim ministrom Adnanom Delićem. Evo zaključka.

 

Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima, te je kada je riječ o povećanju mirovina zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka s kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja umirovljenika u Federaciji.

 

Tako je sada sve na premijeru Federacije BiH i njegovim zamjenicima. U Udruženju umirovljenika traže da se mirovine ubuduće ne usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plaći u Federaciji i potrošačkoj košari, kao u zemljama regije.

 

- Što bi za umirovljenike bilo povoljnije jer iz dana u dan prosječne plaće moraju rasti. Međutim tu smo naišli na jedno nerazumijevanje, zamjenik ministra smatra da to nije tako nego da su sve zemlje primijenile švicarski model - kaže predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

 

- To je stvar zakona, zakon se mijenja u parlamentu, jedini je to način da se promijene ti parametri, mi smo stajališta da nije pretjerano poželjno mijenjati često jedan takav zakon kao što je zakon o MIO-u naprosto što ti parametri možda trenutno je povoljniji, što ne znači da će sljedeće godine biti takav - pojasnio je glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić.

 

A umirovljenici čekaju hitan sastanak s federalnim premijerom kako bi se iznašlo rješenje bar za isplatu jednokratne pomoći, jer, ponavljaju, svakim danom se sve teže živi. 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook