Novosti u istrazi

Postoji razlog zašto tijelo Danke Ilić (2) nije pronađeno: Gotovo je sa šutnjom?

Hronika19.04.24, 11:54h

Postoji razlog zašto tijelo Danke Ilić (2) nije pronađeno: Gotovo je sa šutnjom?
Advokat ističe da se branilac i osumnjičeni mogu obratiti istražnim tijelima s prijedlogom da pomognu u ovoj istrazi dopunom svojih iskaza datih u tužitlaštvu

 

 

Srđan Janković (50), osumnjičen da je vozio službeni automobil JKP "Vodovod" kojim je 26. marta u Banjskom polju udarena Danka Ilić (2), dosad se branio šutnjom. No, prije dva dana, usred ročišta, zatražio je promjenu advokata.
 

S obzirom na to, opravdano je očekivati ​​da će umjesto šutnje sve ispričati nadležnima. Advokat Radomir Munižaba za Blic je objasnio kako će promjena advokata utjecati na postupak.


Prema riječima Munižabe, u svakoj fazi postupka osumnjičeni, ima pravo braniti se kako želi. Dakle, ako se u prvoj fazi brani šutnjom, svoju obranu može iznijeti i kasnije i obrnuto.
 

- Ne znamo žele li osumnjičeni ili ne sarađivati ​​u otkrivanju, tj. pronalasku tijela Danke Ilić. Sigurno postoji razlog zašto tijelo do sada nije pronađeno. Pronalazak tijela važan je za postupak kako bi se utvrdile sve činjenice o povredama koje je zadobila oštećena Danka Ilić, a samim tim i kako bi se utvrdilo koje su povrede dovele do smrtnog ishoda - objasnio je Munižaba.
 

Advokat ističe da se branilac i osumnjičeni mogu obratiti istražnim tijelima s prijedlogom da pomognu u ovoj istrazi dopunom svojih iskaza datih u tužitlaštvu.
 

- Situacija s promjenom advokata ne utječe bitno na mogući sudski postupak, ali angažiranje novog može dovesti do promjene u odbrani, što bi svakako moglo utjecati na sam sudski postupak. Sve zavisi od nadležnog tužilaštva koja će optužnica biti podignuta - kaže Munižaba i napominje kako takve situacije nisu rijetke, posebno u ovoj fazi postupka.

 

- Osumnjičeni i nakon postavljanja branioca po službenoj dužnosti ima pravo ponovno sam angažirati advokata, a istog po službenoj dužnosti razriješiti - zaključuje Munižaba.


Podsjetimo, Srđan Janković prije dva dana otkazao je punomoć advokatu jer ne želi da ga on više brani.

 

Očito je da je nezadovoljan njegovim savjetima i načinom na koji ga brani pred vlastima. Janković je zatražio da mu se dodijeli advokat po službenoj dužnosti. To je mnoge iznenadilo jer se rijetko događa da usred ročišta osumnjičeni zatraži promjenu advokata, rekli su u tužilaštvu.

 

Zasad nije poznato koji će advokat biti dodijeljen Jankoviću, no o tome će se odlučiti do sutra.

 

Daljnji postupak je takav da slijedi razgovor novog advokata s osumnjičenim Jankovićem. S obzirom na tok rasprave, apsolutno svaki advokat savjetovat će mu da prestane braniti se šutnjom jer je bolje da Janković sam ispriča sve što zna. S obzirom na to da je Dragijević priznao da je osobno golim rukama zadavio djevojčicu, time je automatski otklonjena sumnja da je Janković ubica.

 

Nadalje, da se Srđan Janković zadovoljio obranom šutnjom, sigurno ne bi dao otkaz svom advokatu. Uvjereni smo da je pitanje trenutka kada će Janković dobrovoljno iznijeti svoju obranu. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook