Iznijeli zaključke

Završen sastanak u Istočnom Sarajevu: Rješenje je da se do idućeg petka u Parlamentu usvoji Izborni zakon

Front17.04.24, 19:54h

Završen sastanak u Istočnom Sarajevu: Rješenje je da se do idućeg petka u Parlamentu usvoji Izborni zakon
Ovaj sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put, da deblokiramo taj put i da se okrenemo rješavanju pitanja

 

 

Nakon što je u Istočnom Sarajevu održan sastanak predstavnika koalicije na državnoj vlasti, medijima su se obratili Nermin Nikšić (SDP), Dragan Čović (HDZ) i Elmedin Konaković (NIP).


- Svima nam je žao da onaj zamah i ono što smo imali nakon otvaranja pregovora da je proizveden jedan zastoj u kome je blokiran rad Parlamenta i Vijeća ministara. Ovaj sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put, da deblokiramo taj put i da se okrenemo rješavanju pitanja. Uvijek su mi dosad govorili da i ono što smo dosad postizali je bilo da zajedničkim razgovorom, kompromisom dođemo do zakonskih rješenja koje ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta. Dogovorili smo se da damo sve od sebe da ponudimo Izborni zakon, odnosno u proceduru Parlamenta, kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti - rekao je Nikšić.


Čović je kazao kako "je rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH".

 

- Prije par dana kolega Nikšić, Dodik i ja smo zaključili da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Čini se da rješenje je da do idućeg petka usvojimo u parlamentarnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bi riješili glavninu problema koje imamo - izjavio je Čović.

 

Potom je riječ dobio Konaković.

 

- Drugačiji je danas ambijent, jer su se politički akteri uspijevali dogovarati o veoma, veoma teškim pitanjima i zaslužili i tu vrstu nagrade i potvrde da se vrijedi razgovarati i dogovarati zvaničnim stavom Brisela koji vodi ka EU integracijama. Vrlo je težak bio sastanak danas, nimalo lagan, ali imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da riješe pitanja. Izborni zakon kao prioritet, ali i druga pitanja - rekao je Konaković.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook