Apokaliptične scene

Dubai paralizovan: Zastrašujući snimci, sve je obustavljeno, u jednom danu palo kiše koliko inače padne u cijeloj godini

Hronika17.04.24, 13:22h

Dubai paralizovan: Zastrašujući snimci, sve je obustavljeno, u jednom danu palo kiše koliko inače padne u cijeloj godini
Kiša je padala tako jako i tako brzo da su neki vozači bili prisiljeni napustiti svoja vozila jer je poplavna voda porasla, a ceste se pretvorile u rijeke

 

 

 

Jako nevreme i obilna kiša pogodili su Dubai, a na mrežama su se pojavili zastrašujući snimci i fotografije na kojima se vide obilna kiša i poplave koje su paralisale ovaj grad.


Nad gradom su se u međuvremenu nadvili oblaci, a filmski prizori munja koje sijevaju bez prestanka obišli su cijeli svijet.


Kako navodi državljanin Srbije koji se u ovom trenutku nalazi u Dubaiju, mnogim ljudima je onemogućeno i da izlaze iz kuća.


“Ne rade škole. Sve je obustavljeno. Nema dostave ni za šta. Bukvalno sve stoji i ne može da se izađe iz kuće”, rekao je on.

 

 


Brojni letovi su obustavljeni, a objavljeni su i snimci aviona koji se zbog nevremena jedva kreće po pisti. Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve koji su poplavljeni.


Saobraćaj u gradu je drastično usporen, stvorile su se gužve, što se najbolje može videti u snimku ispod.


Koliko je nevrijeme jako, pokazuju i fotografije dijelova grada koji su ostali bez struje.


Gotovo 100 milimetara kiše palo je tokom samo 12 sati, otprilike onoliko koliko tamo padne u cijeloj godini, prema podacima Ujedinjenih naroda. Kiša je padala tako jako i tako brzo da su neki vozači bili prisiljeni napustiti svoja vozila jer je poplavna voda porasla, a ceste se pretvorile u rijeke.


Kiša je neuobičajena pojava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sušnoj državi na Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih meseci.

 


Dubai, kao i ostatak Ujedinjenih Arapskih Emirata, ima vruću i suhu klimu. Oborine su rijetke, a infrastruktura nije na mjestu za podnošenje ekstremnih događaja. Ovakve bujice postat će učestalije zbog klimatskih promjena. Kako se atmosfera nastavlja zagrijavati, sposobna je upiti više vlage poput peškira, a zatim je ispustiti u obliku ekstremnijih naleta kišnih padavina.


Kiša koja je bacila Dubai pod vodu povezana je s većim olujnim sistemom koji prolazi Arapskim poluotokom i kreće se preko Omanskog zaljeva. Ovaj isti sistem također donosi neobično vlažno vrijeme u obližnji Oman i jugoistočni Iran.


Kiša je padala i u Bahreinu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.


U međuvremenu, broj poginulih u poplavama u susednom Omanu porastao je na 18, a više ljudi se vodi kao nestalo, prenose mediji.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook