građani u problemu

Postoje li razlike u cijenama namirnica između bh. gradova: Evo gdje je najskuplje, a gdje najpovoljnije

Biznis Klub14.04.24, 19:52h

Postoje li razlike u cijenama namirnica između bh. gradova: Evo gdje je najskuplje, a gdje najpovoljnije
O poboljšanju životnog standarda, brojni građani BiH gotovo i da ne razmišljaju. Glavna briga je kako preživjeti do nove plate ili penzije

 

 


Cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo su porasle u cijeloj BiH. Ipak, razlike u cijenama određenih artikala postoje od grada do grada. Ko u BiH skuplje plaća mlijeko, ulje, kafu, deterdžent ili komunalije? Građani su uglavnom na gubitku.

 

O poboljšanju životnog standarda, brojni građani BiH gotovo i da ne razmišljaju. Glavna briga je kako preživjeti do nove plate ili penzije. Olakšice u vidu zaključavanju cijena određenih namirnica, nisu mnogo pomogle.

 

‘Idete u markete, je li vam skupo?’ – glasilo je pitanje 

 

- Jok, daju džaba. Ono što zaključano lažu, Boga mi ništa, sve je skupo, ako hoćeš da uzmeš. Ne mogu ja one riže uzeti od 2 marke, ne valja, sva izlomljena, izdrobljena, ne znam hoće li je golubovi - odgovara Sarajka.

 

- Ja ne idem u kupovinu, pa i ne znam.


Ko ih kontroliše? Niko. Dižu cijene kako hoće, na svemu - dodaju upitani.

 

Stoga je prije nekoliko dana u Republici Srpskoj usvojena uredba kojom se ograničava marža za 29 različitih artikala. Teško da će to mnogo olakšati život građana, s obzirom da su trenutne cijene skoro potpuno ispraznile novčanike.

 

- Ja sam sama, mogu sebi priuštiti ono što mi treba. Tamo gdje ima više ljudi, male su plate, bude guravo - ističe Banjalučanka.

 

- Ja sam sad bio u Beogradu, tamo je puno jeftinije, npr. namirnice, recimo ja imam jedno teško oboljenje, lijekovi npr. su jeftiniji duplo, pa čak i troduplo -  primjetio je Banjalučanin.

 

Cijene određenih proizvoda drugačije su od grada do grada u BiH.

 

Pa je tako isto mlijeko koje se prodaje u Sarajevu, skuplje za 5 pfeniga nego u Banjaluci. Kada je riječ o ulju, slučaj je obrnut. Kafa na sarajevskim policama skuplja za 5 pfeniga, a deterdžent za veš za čak 1 KM. U manjim gradovima, uglavnom su još niže cijene.

 

Video pogledajte na linku.

 

(N1/DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook