prilika za posao

Njemačkoj će trebati više od 600.000 radnika u ovom sektoru

Biznis Klub13.04.24, 17:07h

Njemačkoj će trebati više od 600.000 radnika u ovom sektoru
Dodatna protumjera je zadržati starije zaposlenike iznad dobi za penziju

 

Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkoj privredi sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalnog udruženja Bitcom.

 

Bez odgovarajuće politike Njemačkoj bi 2040. godine moglo nedostajati oko 663.000 IT stručnjaka. Udruženje računa da se trenutno nedostaje 149.000 stručnjaka.

 

Velika praznina nastat će prvenstveno zbog sve veće potrebe za programerima, sistem administratorima i ostalim IT stručnjacima. Do 2040. trebat će popuniti ukupno 1,92 miliona radnih mjesta. No, nudi se samo 1,26 miliona kvalificiranih radnika.

 

Predsjednik Bitcoma Ralf Wintergerst rekao je da osim ovih brojki postoje hiljade nepopunjenih IT radnih mjesta u administraciji, školama i naučnim institucijama.

 

Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, pogađa cijelu zemlju i usporava prijeko potrebnu digitalizaciju. Sve veći jaz u IT vještinama znači gubitak konkurentnosti, dodane vrijednosti, rasta i prosperiteta. Bez IT stručnjaka, Njemačka gubi svoju digitalnu budućnost – rekao je Wintergerst.


Industrijsko udruženje objasnilo je da se situacija može popraviti.

 

Oko 108.000 dodatnih kvalificiranih radnika može ući na tržište do 2040. Ako se privuče više studenata i pripravnika, ako se poveća interes za IT među ženskom populacijom i zaustavi odustajanje od studija računarstva.

 

Kako bi se postigao ovaj cilj, potrebne su mjere poput uvođenja većeg broja časova informatike u školama širom Njemačke, kao i otvaranje odjela za informatiku, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju.

 

Dodatna protumjera je zadržati starije zaposlenike iznad dobi za penziju. To znači da se razlika može smanjiti za još 68.500 mjesta, piše DPA.

 

 

(Fenix Magazin/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook