rezolucija o srebrenici diže prašinu

Bećirović i Komšić odlaze u New York, a 'međunarodni zvaničnici neka se zapitaju kakve instrukcije Vučić daje Dodiku'

Front11.04.24, 16:34h

Bećirović i Komšić odlaze u New York, a 'međunarodni zvaničnici neka se zapitaju kakve instrukcije Vučić daje Dodiku'
- Vučić nije nikakav mirotvorac. Glavni problem u BiH nije Milorad Dodik, već upravo Aleksandar Vučić. Kad god se Dodik vrati, a u zadnje vrijeme sedmično ide na raport Vučiću u Beograd, on pravi probleme u BiH, poručio je Bećirović

 

 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavili su danas svoj odlazak u New York, gdje bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 2. maja trebala razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin.


Kako prenosi Oslobođenje, očekivana rasprava o tom dokumentu izazvala je nove napetosti u odnosima između Beograda i Sarajeva, ali i u samoj BiH. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će putovati u New York i tamo pokušati učiniti sve što može ne bi li spriječio usvajanje rezolucije, iako priznaje kako su mali izgledi da u tome uspije.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da će se tek nakon sjednice Generalne skupštine oglašavati o rezoluciji, a do tada je, kako je rekao, neophodno raditi ozbiljno i odgovorno.


"To je još jedno pitanje gdje treba raditi ozbiljno, odgovorno, a ne davati populističke izjave po medijima", rekao je Bećirović.


Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.


Komšić, s obzirom na to da je imao uvid u rezoluciju, smatra da u njoj nema ništa "problematično".


"Rezolucija je, prije svega, posvećena 30. godišnjici genocida u Srebrenici koja pada iduće godine. Dakle, u njoj nema ništa, ništa, ni protiv koga. Ne samo u okruženju nego protiv ikoga u cijelom svijetu. Dakle, to što oni rade jeste, ja mislim, čak jedna vrsta propagandne akcije. Jer, sve ono što Vučić najavljuje kao teške dane za Srbiju i srpski narod, opasnost po Srbiju i srpski narod, pozivajući se na eventualno usvajanje te rezolucije, najobičnije je spinovanje, najobičnija politička igra. Dakle, s aspekta politike, međunarodnih odnosa, činjenica, pa ako hoćete i morala, pa i bilo koji aspekt da uzmete, u toj rezoluciji nema apsolutno ništa sporno. Ona je, prije svega, posvećena oblježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i potrebi da ta priča nekako bude zastupljena u cijelom svijetu, jer činjenica jeste da sve ono što se dešavalo u julu 1995. jeste neki planetarni šamar međunarodnoj zajednici. Insistiranje na tome da se ta rezolucija obori, samo govori o jednoj vrsti paranoje, pa moram reći, čak i političkog ludila koje vlada u regiji", rekao je Komšić.


Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.


Bećirović i Komšić su se osvrnuli i na današnji odlazak predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika u Beograd na sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem je najavljen razgovor o organizaciji "uskršnjeg sabora Srba" koji bi se 5. i 6. maja trebao održavati u Srbiji.


Bećirović je povodom toga kazao da "posljednjih mjeseci, domaća, regionalna, evropska i svjetska javnost polako saznaju lice predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".


"On nije nikakav mirotvorac. Glavni problem u BiH nije Milorad Dodik, već upravo Aleksandar Vučić. Kad god se Dodik vrati, a u zadnje vrijeme sedmično ide na raport Vučiću u Beograd, on pravi probleme u BiH. Stoga bi se i međunarodni zvaničnici trebali zapitati kakve to instrukcije predsjednik Srbije daje Dodiku. Vučić bi napokon morao da počne poštovati suverenitet BiH. Ta riječ mu je izgleda jako teška, pa često govori o teritorijalnom integritetu, ali njegova dužnost je da poštuje i nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da se prestane miješati u unutrašnje prilike suverene i nezavisne države BiH", poručio je Bećirović.


Komšić je rekao da se razgovori Dodika i Vučića i odluke koje donose "neće ticati BiH, na način kako bi oni možda htjeli".


"Bosna i Hercegovina će opstati uprkos svim izazovima. Dakle, šta god oni pričali u Beogradu, efekta neće imati po nas u smislu cjelovitosti zemlje i naše, na kraju krajeva, odlučnosti da se borimo za svoju zemlju", rekao je Komšić.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook