KLJUČNI ČLAN 90. ZAKONA

Kako su banke našle zakonski osnov za gašenje računa licima sa crne liste? Činilo se da to neće biti moguće, ali...

Biznis Klub11.04.24, 14:19h

Kako su banke našle zakonski osnov za gašenje računa licima sa crne liste? Činilo se da to neće biti moguće, ali...
Ključno je ono što piše u članu 90. Zakona o bankama RS, u kome su pobrojani rizici u poslovanju banke

 

 


Zbog američkih sankcija u Repubici Srpskoj su prethodnih dana ugašeni računi nekoliko preduzeća, uglavnom u vlasništvu porodice Dodik, kao i računi najviših funkcionera RS.


Osim pitanja kako će biti riješen problem u kojem se našlo kompletno rukovodstvo RS, pitanje koje se postavljalo proteklih dana je i po kom osnovu banke jednostrano mogu da gase račune ljudima. Većina izjava u javnosti bila je da banke ne mogu jednostrano ugasiti račune, da to moraju uraditi u dogovoru sa klijentom i dobiti njegovu saglasnost ili se mogu suočiti sa potencijalnim tužbama.


Međutim, banke su ipak pronašle način i zakonski osnov da jednostrano raskinu ugovor, te ugase račune i licima koja nisu dala svoju saglasnost.


Kako saznaje portal Capital, banke su se prilikom gašenja računa pozvale na svoja interna pravila, ali i na Zakon o bankama RS, u dijelu koji se odnosi na reputacioni rizik.


Naime, u članu 90. Zakona o bankama pobrojani su rizici u poslovanju banke, a kao jedan od rizika navodi se i reputacioni rizik.


Gubitak povjerenja


U tom članu se navodi da se upravljanje rizicima obavezno uspostavlja na način da obuhvati sve rizike kojima je banka izložena ili bi mogla biti izložena u svom poslovanju, a posebno kreditni, tržišni, operativni, rizik likvidnosti, rizik koncentracije, kamatni rizik u bankarskoj knjizi, rizik zemlje, rizik usklađenosti poslovanja, strateški rizik, reputacioni rizik, rizik namirenja i drugi rizici kojima je banka izložena.


„Reputacioni rizik je rizik mogućnosti nastanka negativnih efekata na finansijski rezultat ili kapital banke usljed gubitka povjerenja u integritet banke do kojeg dolazi zbog nepovoljnog javnog mišljenja o poslovnim praksama banke ili aktivnostima članova organa banke, bez obzira da li postoji ili ne postoji osnov za takvo javno mišljenje“, navodi se u zakonu.


Takođe, neke banke i u svojim Opštim uslovima poslovanja imaju i odredbe prema kojima jednostrano mogu raskinuti ugovor ukoliko su prepoznale značajan reputacioni rizik u vezi sa klijentom i njegovim povezanim licima, kao i u slučaju kada se klijenti nalaze na međunarodnim sankcijskim, listama Američke kancelarije za kontrolu inostranih sredstava (OFAC), Ujedinjenih nacija (UN), Evropske unije (EU) i drugim listama.


Pojedine banke u svojim opštim uslovima su navele da na osnovu ocjene nadležnih službi i odluka njihovih organa imaju diskreciono pravo da prekinu postojeći poslovni odnos bez saglasnosti korisnika.


Podsjećamo, banke su nakon najave predstavnika SAD-a da će i same doći na crnu listu ako budu sarađivale sa sankcionisanim licima počele da gase račune fizičkim i pravnim licima u BiH.


Na crnoj listi SAD-a nalazi se kompletan vrh RS na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook