nakon nekoliko dana

Naida Hota - Muminović odgovorila na prozivke Saudina Sivre

Front09.04.24, 19:32h

Naida Hota - Muminović odgovorila na prozivke Saudina Sivre
Na najnovije najave sindikata o potencijalnim štrajkovima i protestima, ministrica je istaknula da takva retorika nije ništa novo te je iznijela svoje viđenje situacije


Ministrica osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, odlučno je odgovorila na nedavne kritike Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS te jasno iznijela svoje stavove u vezi s sindikalnim pritiscima i pedagoškim normativima.

 

Na najnovije najave sindikata o potencijalnim štrajkovima i protestima, ministrica je istaknula da takva retorika nije ništa novo te je iznijela svoje viđenje situacije.

 

- Naši putovi se razlikuju. Dok smo pokušavali održati socijalni dijalog, vidjeli smo da se postiže samo ako udovoljimo svim zahtjevima sindikata. Čim se nešto ne poklopi s njihovim očekivanjima, slijede prijetnje, uvrede i neprimjereni postupci. Djeca i mladi to sve promatraju - izjavila je ministrica.

 

Hota-Muminović je također komentirala i aktivnosti predsjednika sindikata Saudina Sivre na društvenim mrežama, ističući neprimjerene komentare upućene njoj.

 

- Sivre je širio laži i iznio neprimjerene komentare na moj račun, čak me je prikazao u karikaturi kao ‘ministricu koja gubi abdest’ i pozivao na ‘spremnost’ poput Elmera Lovca, sa puškom! To su neprihvatljivi postupci. Njegove političke kampanje i prijetnje narušavaju sigurnost -  naglasila je ministrica.

 

Unatoč njihovim funkcijama u istoj sferi, ministrica je istaknula da će ograničiti kontakt s Sivrom na minimum.

 

- Nastojim minimalizirati kontakte s takvim pojedincima. Prošlo je vrijeme kada su oni diktirali obrazovne politike. Nećemo dopustiti da se to vrati. Ne podržavamo takve prakse ni u vladi, ni u Ministarstvu, ni u Prosvjetno-pedagoškom zavodu -  istaknula je

.

Govoreći o pedagoškim standardima i normativima, ministrica je najavila izmjene usmjerene na pravednije raspodjele resursa.

 

- Izmjene u standardima neće ugroziti prava radnika, već će osigurati pravedniju raspodjelu. Oni koji su radili pošteno nemaju razloga za brigu. Naš cilj je osigurati dobar standard za učenike - naglasila je ministrica.

 

Na kraju, ministrica je poslala poruku prosvjetnim radnicima, pozivajući ih da se odupru totalitarizmu i strahu.

 

- Ne dopustite da vas obuzme strah. Budite slobodni u izražavanju svojih stavova. Kako kaže naš veliki pisac Dževad Karahasan: ‘Strah porobljava -  zaključila je ministrica.

 

 

(Crna Hronika/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook