u rukama milijardera

Poznata fabrika slatkiša dobila novog vlasnika: Ko je bogati Rus koji je kupio Zvečevo?

Biznis Klub27.03.24, 11:49h

Poznata fabrika slatkiša dobila novog vlasnika: Ko je bogati Rus koji je kupio Zvečevo?
Zvečevo je bio vlasnik tvornice vafla Lasta Čapljina, koja je završila u stečaju, da bi njenu imovinu preuzeo vlasnik Viiolete Petar Ćorluka i obnovio proizvodnju

 

 


Tvrtka Flexway DMC sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, preko svoje hrvatske podružnice Flexway Adriatic, stekla je 75,248% udjela u hrvatskom proizvođaču konditorskih proizvoda Zvečevo i pokrenut će ponudu za ostatak dionica, saopćila je tvrtka koja zastupa kupca.


Flexway Adriatic preuzeo je udio od hrvatske fizičke osobe Zdravka Alvira, navodi se u utorak u podnesku Zagrebačkoj berzi odvjetničkog društva Soos Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri, koje zastupa ulagača iz UAE.


Financijski detalji nisu objavljeni, prenosi Indikator.


Tvrtka Flexway Adriatic je,inače projektna tvrtka koju je u decembru osnovao Flexway DMC u vlasništvu ruskog milijardera Denisa Štengelova (Shtengelov). Štengelov vlasnički kontrolira i KDV - veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji koja u vlasništvu ima maloprodajni lanac Yarche! s više od hiljadu supermarketa u toj zemlji.


Denis Štengelov 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu s bogatstvom vrijednim 1.3 milijarde dolara. Među ostalim nalazi se i na popisu sankcionisanih osoba zbog ruske invazije na Ukrajinu.


Nakon transakcije, Flexway Adriatic postao je obavezan dati ponudu za preuzimanje ostatka dionica Zvečeva u skladu s hrvatskim zakonom o stjecanju, koji takvu obvaezu predviđa za ulagače čiji udjeli prelaze prag od 25 posto u kapitalu društva.Flexway Adriatic će dati ponudu za sve preostale dionice Zvečeva, na koje nije određen teret, priopćili su iz te odvjetničke kuće.


Kapital Zvečeva iznosi 9,9 milona eura i sastoji se od 382.370 redovnih dionica. Dionicama Zvečeva zadnji put se trgovalo na Zagrebačkoj berzi 23. februara, završivši s rastom od 9,46 posto na 8,10 eura.


Podsjetimo, Zvečevo je bio vlasnik tvornice vafla Lasta Čapljina, koja je završila u stečaju, da bi njenu imovinu preuzeo vlasnik Viiolete Petar Ćorluka i obnovio proizvodnju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook