Zavisi od politike

Nazire li se kraj višegodišnje borbe: Da li će studenti opet moći (za)raditi?

Biznis Klub04.03.24, 07:58h

Nazire li se kraj višegodišnje borbe: Da li će studenti opet moći (za)raditi?
Kako se navodi u obrazloženju predloženog rješenja, student je dužan dostaviti odgovarajući dokaz, potvrdu ili uvjerenje o svom statusu, koje može izdati isključivo akreditovana visokoškolska ustanova

 

 

 

Sjednica Predstavničkog doma federalnog Parlamenta zakazana je za danas. Poslanici bi, pored ostalog, trebali razmatrati prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Vlada FBiH i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje po skraćenom postupku, piše Oslobođenje.

 

Ovim se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika.

 

Kako se navodi u obrazloženju predloženog rješenja, student je dužan dostaviti odgovarajući dokaz, potvrdu ili uvjerenje o svom statusu, koje može izdati isključivo akreditovana visokoškolska ustanova kod koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja. Student koji zaključuje ugovor o privremenim i povremenim poslovima ne može biti mlađi od 18 niti stariji od 26 godina.

 

Licu koje obavlja privremene i povremene poslove osigurava se odmor u toku rada pod istim uslovima kao i za radnike u radnom odnosu, te druga prava u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju. Kako je ranije izjavio Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, na dopune Zakona su se odlučili zbog velikog broja zahtjeva poslodavaca, inicijativa zastupnika i zastupnica federalnog Parlamenta, kao i zbog odlaska mladih iz zemlje. Dodao je da će usvajanjem dopuna Zakona o radu poslodavcima biti omogućeno jednostavno angažovanje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi.

 

- Legalizovanjem rada studenata nastojimo smanjiti brojne malverzacije i pojednostaviti kontrolu nadležnih inspekcija, te na taj način utjecati na smanjenje utjecaja sivog tržišta rada, odnosno rada na crno koji je u nedostatku pravnih propisa već uobičajen na našem tržištu rada, naglasio je Delić, koji očekuje da Parlament što prije usvoji dopune Zakona, kako bi njegova primjena počela prije sezone u kojoj se na tržištu rada, posebno u uslužnim djelatnostima, traži radnik više.

 

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, rekao je za Oslobođenje da podržava prijedlog federalne Vlade i da mu je drago što, kako kaže, neko razmišlja o našim firmama, da im se obezbijedi radna snaga i napokon usvoji rješenje kojim se dozvoljava angažman studenata.

 

- Uz sve ovo, apelujem na vlasti da dozvole uvoz radne snage, ali i na poslodavce da prije početka sezone pokušaju stimulisati radnike da ne mijenjaju radnu sredinu, da ostanu tamo gdje su zaposleni, posebno u sezoni. Jedan od najvećih problema u našoj zemlji je to što nema radne snage. Moram vam reći i da mnogi čak razmišljaju o djelatnostima gdje im nije potrebna radna snaga. Sve u svemu, bit će dobro ako se ove dopune Zakona usvoje u Parlamentu vrlo brzo, rekao je Hadžić.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook