PROMIJENILI IME I DJELATNOST

Sjećate li se Austrijanaca koji su kupili Fabriku duhana Sarajevo? Evo kako posluju i šta danas rade u BiH...

Biznis Klub02.03.24, 20:45h

Sjećate li se Austrijanaca koji su kupili Fabriku duhana Sarajevo? Evo kako posluju i šta danas rade u BiH...
Naziv Badeco Adria mnogima vjerovatno nije poznat. No, pojasnimo da se radi o kompaniji koja je zapravo bivša Fabrika duhana Sarajevo d.d.

 

 


Kompanija Badeco Adria Sarajevo  2023. godine je ostvarila nego gubitak od oko 7,7 miliona KM, dok je godinu ranije poslovala s dobiti od 110 hiljada KM.


Ukupni prihodi lani su bili oko 7,7 miliona maraka, a godinu ranije skoro 15 miliona maraka. Ukupni rashodi su porasli sa oko 14,9 na oko 15,3 miliona maraka.


Naziv Badeco Adria mnogima vjerovatno nije poznat. No, pojasnimo da se radi o kompaniji koja je zapravo bivša Fabrika duhana Sarajevo d.d., piše BiznisInfo.ba.


Podsjetimo da je FDS d.d. privatizirao austrijski CID Adriatic Investments GmbH koji je i danas njen vlasnik, tačnije većinski vlasnik sa oko 95 posto dionica.


Duhanski dio davno je odvojen i prebačen na British American Tobacco koji je kasnije ugasio proizvodnju u Sarajevu.


Sam FDS d.d. promijenio je ime u Badeco Adria i namjera je bila da to bude holding koji će se baviti raznim drugim neduhanskim biznisima.


No, od svega, kupili su imovinu propale pekarske industrije Aspek i od toga napravili brend pekarskih proizvoda Fine Food koji im je sada osnovna djelatnost.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook